Zastropovanie dôchodkov opäť odsunuli. Rozhodne sa po novom roku

TA3 TASR
6.12.2018 12:23

O ústavnom zastropovaní dôchodkového veku na 64 rokov rozhodne parlament až na novoročnej schôdzi NR SR. Posunutie hlasovania o tomto bode programu odsúhlasilo vo štvrtok plénum parlamentu.

Zastropovanie dôchodkov opäť odsunuli. Rozhodne sa po novom roku
SITA/Tomáš Benedikovič (ilu foto)

Treba 90 poslancov

Hlasovanie o dôchodkovom strope sa už raz presúvalo, a to z predchádzajúcej októbrovej na aktuálnu schôdzu. Posun hlasovania na najbližšiu riadnu schôdzu parlamentu, ktorá má naplánovaný začiatok na 29. januára 2019, navrhol v procedurálnom návrhu poslanec Smeru-SD Ján Podmanický. Urobil tak v mene troch koaličných poslaneckých klubov Smer-SD, SNS a Most-Híd.

Keďže ide o návrh na zmenu Ústavy SR, na jeho prijatie je potrebný súhlas 90 poslancov. Koalícia tak potrebuje aj hlasy opozície. "Vzhľadom na to, že deklarovaná podpora poslancov Národnej rady sa pohybuje okolo trojpätinovej ústavnej väčšiny a niektorí poslanci prejavili záujem ešte o prípadnej podpore rokovať, chceme ešte raz požiadať o vytvorenie časového priestoru do budúcej riadnej schôdze Národnej rady," zdôvodnil Podmanický.

SaS opozícii: Nezahlasujte za

SaS predtým vyzvala opozíciu, aby za zmnu ústavy nehlasovala. Zastropovanie dôchodkového veku v Ústave SR bude podľa liberálov veľmi drahé a nebezpečné. Poslanci SaS Jana Kiššová a Eugen Jurzyca preto vvyzvali ďalšie opozičné strany, aby za ústavné zastropovanie veku odchodu do dôchodku nehlasovali. "Táto zmena spôsobí výpadok vo verejných financiách 1,6 miliardy eur na budúci rok a potom každý ďalší rok až donekonečna," avizoval Jurzyca s tým, že by to malo ovplyvniť už budúcoročný rozpočet, "ak by ho mali v rukách zodpovední politici". Pre túto zmenu je totiž podľa neho potrebné začať robiť šetriace opatrenia.

Mala sa tiež vypracovať analýza vplyvov, keďže ide o veľké opatrenie, ktoré podľa Jurzycu spraví dieru vo verejných financiách. "Toto
zastropovanie veku odchodu do dôchodku bude mimoriadne drahé, a preto bude mimoriadne nebezpečné," upozornila Kiššová s tým, že sumu 1,6 miliardy ročne bude potrebné niekde vziať a môže to byť práve v zdravotníctve, školstve alebo v sociálnych službách. Podľa nej teda vôbec nejde o pomoc seniorom. "Čo je sociálne na tom poslať dôchodcov do dôchodku skôr s tým, že budú mať až o 30 % postupne nižšie dôchodky?" pýtal sa Jurzyca. Kiššová zároveň vyzvala všetkých, najmä opozičných poslancov, aby za tento návrh nehlasovali. Podľa jej slov s nimi absolvovali nejaké diskusie. "Verím tomu, že tie argumenty padli na úrodnú pôdu," skonštatovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok