Zverejnite Gorilu z Kočnerovho trezora, vyzvali políciu a prokuratúru

TA3 TASR SITA
5.12.2018 10:01

Po medializácii informácie, že polícia údajne našla v trezore uväzneného podnikateľa Mariána Kočnera roky stratené zvukové záznamy odposluchov z Gorily, opozícia žiada, aby ich zverejnili.

Zverejnite Gorilu z Kočnerovho trezora, vyzvali políciu a prokuratúru
SITA/Jozef Jakubčo

SaS žiada políciu a špeciálnu prokuratúru, aby zverejnila zvukový záznam odposluchov, ktoré mali nájsť v trezore Mariana Kočnera. Tie majú podľa Denníka N zodpovedať prepisom spisu Gorila. „Po tom, čo sa spis Gorila stal všeobecne dostupným, nie je rozumný dôvod tajiť jeho zvukový záznam. Práve naopak. Naša požiadavka vychádza z hlbokej nedôvery v ochotu špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vyšetriť tento grandiózny prípad klientelizmu a korupcie,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa Ľubomíra Galka „v tomto prípade prekrýva verejný záujem i bezpečnostný záujem štátu právo na ochranu súkromia aktérov Gorily, medzi ktorými môžu byť bývalí alebo súčasní ústavní činitelia, vysokí štátni úradníci a verejne známi podnikatelia.“ „Zverejnením zvukového záznamu totiž pominie dôvod na vydieranie tých, ktorých sa Gorila priamo týka, pretože môžu existovať ďalšie kópie jej zvukového záznamu,“ uzavrel zas poslanec Alojz Baránik.

Gorila je údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý sa na internete objavil na konci roku 2011. Zaoberá sa údajnými rozhovormi politikov a šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka o províziách a korupcii za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Jedným z politikov, ktorých spis spomína medzi návštevníkmi bytu, je Robert Fico. Na otázky, či v byte bol, nikdy priamo neodpovedal. Penta od začiatku kauzy popiera pravosť spisu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok