Rokovanie NR SR: o štátnom rozpočte i návrhu na zrušenie milosti

TA3 SITA
5.12.2018 08:09

Poslanci Národnej rady SR odhlasovali štátny rozpočet na rok 2019, podľa ktorého by Slovensko malo historicky po prvýkrát dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Okrem toho rokovanie patrí predovšetkým poslaneckým návrhom zákonov.

Poslanci v úvode rokovania prediskutujú návrhy strany Sloboda a Solidarita, medzi nimi aj návrh ústavného zákona na zrušenie milosti, ktorú udelil v roku 1997 prezident Michal Kováč Marianovi Kočnerovi v súvislosti s dvoma kauzami Technopol. Až zrušením milosti pre Mariana Kočnera bude spravodlivosti učinené zadosť. Myslia si to podpredsedovia strany Sloboda a Solidarita Jana Kiššová a Ľubomír Galko a poslanci Alojz Baránik a Jozef Rajtár. Podľa nich členovia vládnej koalície miesto základnej spravodlivosti zrozumiteľnej pre všetkých ponúkajú verejnosti formalistické argumenty, prečo omilostenie Kočnera nebohým prezidentom Michalom Kováčom nemožno zrušiť.

"Keď pred niekoľkými mesiacmi vládna koalícia spojila zrušenie Mečiarových amnestií so zrušením milosti prezidenta Kováča svojmu synovi, mali sme podozrenie, že v pozadí tohto úmyslu nie je spravodlivosť, ale perfídny pokus odradiť nás od hlasovania. Napriek tomu sme za návrh ústavného zákona a zmenu ústavy hlasovali. Mečiarove amnestie boli brutálnym zneužitím práva a pošliapaním spravodlivosti. Zároveň sme akceptovali argument koalície, že so zavlečením Michala Kováča mladšieho do cudziny súvisí kauza podvodu voči Technopolu z 90. rokov minulého storočia a prezident Kováč sa ocitol v konflikte záujmov, ak udelil na tento prípad milosť svojmu synovi. Bolo nám však zároveň podozrivé, prečo vládna koalícia inak posudzuje náš návrh, aby parlament potom zrušil aj milosť Kočnerovi. Veď Kočner čelil rovnakému podozreniu v kauze Technopol ako Michal Kováč mladší," uviedli liberáli v tlačovej správe. Sulíkovci sú si dnes už istí, že za právnymi kľučkami a výhovorkami sa skrývalo to, že Kočner bol blízkym človekom niektorých vysokých politikov Smeru-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok