Únia po námornom incidente zrejme rozšíri protiruské sankcie

TA3 TASR
30.11.2018 15:16

Európska únia na budúci mesiac rozšíri ekonomické sankcie proti Rusku. Vyhlásil to predseda Európskej rady Donald Tusk po zásahu Moskvy proti ukrajinskému námorníctvu v Azovskom mori.

Únia po námornom incidente zrejme rozšíri protiruské sankcie
SITA/AP (ilu foto)

Európa je jednotná

Tusk bude predsedať samitu lídrov EÚ v dňoch 13. - 14. decembra, na ktorom by mal európsky blok prijať ďalšie opatrenia proti ruskému obrannému, energetickému a bankovému sektoru za úlohu Moskvy pri turbulenciách na Ukrajine.

"Európa je jednotná pri podpore suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. To je dôvod, prečo som si istý, že EÚ v decembri prehodnotí sankcie proti Rusku," povedal Tusk na tlačovej konferencii v Argentíne, kam pricestoval na samit lídrov 20 najväčších ekonomík sveta, tzv. skupiny G20.

Používanie sily je neprijateľné

Tusk dodal, že používanie sily proti ukrajinskému námorníctvu je "úplne neprijateľné". Minulý víkend totiž ruské lode v oblasti Kerčského prielivu zajali tri lode ukrajinských námorných síl spoločne s 24 členmi ich posádok.

EÚ uvalila prvé sankcie proti Rusku v roku 2014 po tom, ako anektovalo ukrajinský polostrov Krym. A neskôr Brusel tlak na Moskvu ešte zvýšil za podporu, ktorú poskytuje separatistickým protivládnym povstalcom na východe Ukrajiny. Stúpenci tvrdej línie v EÚ vyzvali na ďalšie sankcie proti Moskve po najnovšom incidente, ktorý zvýšil napätie medzi Moskvou a Kyjevom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok