Boli to Rusi, tvrdí poslanec po krvavom bombovom útoku

26.10.2017 12:39

Ukrajinský zákonodarca Ihor Mosijčuk, zranený pri explózii v Kyjeve, pri ktorej zahynuli dvaja ľudia, obvinil z výbuchu Rusko. Ukrajinskí predstavitelia označili násilie za teroristický čin.

Boli to Rusi, tvrdí poslanec po krvavom bombovom útoku
SITA/AP

Polícia zatiaľ mlčí

Mosijčuka, člena populistickej opozičnej Radikálnej strany, hospitalizovali, ale neutrpel život ohrozujúce zranenia. Zahynul však jeho telesný strážca a okoloidúci človek. Zranenia utrpeli aj ďalší dvaja ľudia. Ukrajinská štátna bezpečnostná služba uviedla, že neznámi páchatelia pripevnili výbušniny na motocykel a tie explodovali, keď zákonodarca vychádzal z budovy televíznej stanice.

Líder Radikálnej strany Oleh Ľaško vyhlásil, že nepochybuje o tom, že incident bol politicky motivovaný, pričom Mosijčuk obvinil Rusko. "Som presvedčený, že iniciátori sú v Moskve, vykonávatelia sú v Kyjeve," napísal Mosijčuk na Facebooku. Ukrajinská polícia sa zatiaľ nevyjadrila k prípadným podozrivým ani k motívu útoku.

bez-nazvu_7f000001-bad8-2775.jpg

Nejde o prvý výbuch

Od vypuknutia bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vojakmi na východe Ukrajiny v roku 2014 stúpol počet incidentov uskutočnených výbušninami mimo zóny konfliktu, ale bombové útoky vozidlami v ukrajinskej metropole sú pomerne zriedkavé.

Zákonodarca Radikálnej strany Jevhen Dejdej zverejnil na svojej stránke na Facebooku fotografie z miesta činu, ktoré zachytávali obhorenú karosériu motocykla pred zničeným autom.

"Vzhľadom na poškodenie auta a diery po črepinách na dverách musela byť sila explózie poriadne veľká," povedal Dejdej. "Na schodoch, kde v čase výbuchu Ihor stál, bolo veľa krvi," dodal. Zorjan Škirjak z ukrajinského ministerstva vnútra uviedol, že jedným z troch zranených je politický analytik Vitalij Bala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok