Na Novom Zélande majú najmladšiu premiérku v histórii krajiny

TA3 TASR
26.10.2017 08:15

Viac ako mesiac po parlamentných voľbách má Nový Zéland novú koaličnú vládu pod vedením sociálnodemokratickej Novozélandskej strany práce. Jej predsedníčka Jacinda Ardernová zložila v hlavnom meste Wellington sľub do rúk generálnej guvernérky Patsy Reddyovej a stala sa v 37 rokoch najmladším politikom v dejinách tejto ostrovnej krajiny, ktorý zastáva funkciu premiéra.

Porovnávajú ju s Macronom

Nová koalícia tvorená labouristami, Stranou zelených a protiprisťahovaleckým zoskupením Nový Zéland na prvom mieste prevzala vládu od konzervatívnej Národnej strany Nového Zélandu na čele s doterajším premiérom Billom Englishom. Tá vo voľbách z 23. septembra síce zvíťazila nad labouristami, tesne však minula absolútnu väčšinu.

ardern_7f000001-7c7c-241e.jpg

Strana NZF ako potenciálny koaličný partner konzervatívcov sa nakoniec rozhodla spolupracovať s labouristami a zelenými. Nová vládnuca koalícia má v parlamente k dispozícii 63 zo 120 kresiel.

Ardernová bola zvolená za predsedníčku Novozélandskej strany práce len 31. júla a odvtedy ju začali porovnávať s novou generáciou mladých a charizmatických liberálnych politikov, ako sú francúzsky prezident Emmanuel Macron či a kanadský premiér Justin Trudeau.

Sprísni pravidlá pre prisťahovalcov

Vo svojom prvom prejave ako premiérka Ardernová avizovala sprísnenie pravidiel pre prisťahovalectvo a obmedzenie vlastníctva nehnuteľností cudzincami. Ešte do Vianoc chce jej vláda prijať zákon zakazujúci cudzincom kupovať existujúce nehnuteľnosti na špekulatívne účely.

Ardernovej kabinet plánuje tiež zvýšiť minimálnu mzdu a bojovať proti detskej chudobe. Na tento účel vytvorila premiérka samostatné ministerstvo, ktoré sama riadi. Podľa oficiálnych údajov žije na Novom Zélande pod hranicou chudoby približne 300.000 detí.

Novým podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí sa stal šéf NZF Winston Peters (72). Líder zelených James Shaw povedie ministerstvo na boj s klimatickou zmenou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok