Do vlády s Babišom sa nikto nehrnie, on ju chce zostaviť do Vianoc

TA3 SITA
26.10.2017 00:49

Andrej Babiš, český eximinister financií a šéf strany ANO, ktorá vysoko zvíťazila vo víkendových parlamentných voľbách, v stredu pripustil, že s jeho stranou zatiaľ nikto nechce vládnuť.

Do vlády s Babišom sa nikto nehrnie, on ju chce zostaviť do Vianoc
TASR/Martin Baumann

"Všetci hovoria, že nechcú ísť do vlády. Ja tomu rozumiem, že chcú byť v opozícii," povedal Babiš pre Českú televíziu. Šéf ANO napriek tomu dúfa, že do konca novembra sa podarí vyriešiť hádanku, ako budúca vláda bude vyzerať, a do Vianoc by mohla byť podľa neho už aj schválená v parlamente.

Strana ANO v stredu ukončila prvé kolo rokovaní s potenciálnymi koaličnými partnermi, v rámci ktorého sa postupne stretla so všetkými ôsmimi ďalšími stranami, ktoré sa tiež dostali do parlamentu. Ako s poslednou rokovali s Českou pirátskou stranou, ktorá ale akúkoľvek debatu o prípadnej účasti vo vláde odmietla a odmietla aj tichú podporu prípadnej menšinovej jednofarebnej vlády ANO.

Rovnako jednoznačné nie si Babišova strana vypočula už v utorok aj od Občianskej demokratickej strany, o ktorej dovtedy ANO hovorilo ako o najideálnejšom partnerovi do vlády. Babiš sa ale nevzdáva a už vo štvrtok 26. októbra začína druhé kolo rokovaní s politickými stranami. Tentoraz ich už však nebude osem, ale len šesť. Na druhom kole rokovaní sa už nezúčastní strana TOP 09 a ani Starostovia a nezávislí. "Tam už nie je čo riešiť. Oni majú v podstate minimálny počet poslancov a k nám sa chovajú nepriateľsky," povedal Babiš pre Českú televíziu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok