PR správa

Béla Bugár: Rok 2019 prinesie ďalšie pozitívne zmeny pre ľudí

PR
26.11.2018 09:36

Prečítajte si rozhovor so šéfom Most-Híd Bélom Bugárom.

Béla Bugár: Rok 2019 prinesie ďalšie pozitívne zmeny pre ľudí
PR

Rozhodli ste sa kandidovať na prezidenta, čo je skôr reprezentatívna funkcia. Myslíte si, že dokážete ovplyvňovať veci v sociálno-ekonomickej oblasti?

Som presvedčený, že áno. Prezident svojou autoritou dokáže zasiahnuť do rozhodnutí vlády a parlamentu, musí byť však v tomto smere aktívny a ochotný počúvať názory všetkých zúčastnených strán. Na jednej strane by mal prezident spájať ľudí tak, že podporí zákony, ktoré vytvárajú dostatočne slobodné prostredie na podnikanie. Zároveň podporí dostatočne bezpečné prostredie na prácu a dostatočne dôstojný život aj ekonomicky neaktívnych občanov. Musíme zvyšovať slobodu podnikania a súčasne znižovať chudobu a mieru sociálneho vylúčenia. Znamená to vytvárať podmienky pre dôstojný ekonomický život všetkých občanov.

Vládna koalícia v posledných mesiacoch predstavila viacero opatrení, ktorými chce pomôcť zvýšiť životnú úroveň bežných ľudí vrátane zvýšenia minimálnej mzdy.

Hospodárenie štátu umožňuje pretaviť rast ekonomiky a dobré výsledky do konkrétnych sociálnych opatrení pre ľudí. Vyčlenili sme na sériu opatrení viac ako pol miliardy eur a to pri ďalšom znižovaní deficitu verejných financií. V roku 2020 by pritom Slovensko malo hospodáriť s už vyrovnaným rozpočtom vďaka vysokému hospodárskemu rastu, rapídnemu znižovaniu nezamestnanosti, ako aj aktívnym opatreniam vlády na podporu menej rozvinutých regiónov. Jedným z najzreteľnejších opatrení bude výrazné zvýšenie platov zamestnancov v štátnej a vo verejnej správe. Zároveň bude pokračovať ďalšie zvyšovanie platov učiteľov a budúci rok by si mali prilepšiť aj zdravotné sestry, vojaci či policajti.

Podľa dlhodobých prieskumov sú jednými z najohrozenejších skupín mladé rodiny a dôchodcovia. Aké opatrenia prispejú na zlepšenie ich životnej úrovne?

Jedným z nich má byť zdvojnásobenie daňového bonusu na dieťa do veku šesť rokov, čo rodičovi s jedným dieťaťom zníži dane a zvýši čistú výplatu ročne o viac ako 250 eur. Pri dvoch malých deťoch to bude viac ako 500 eur, čo predstavuje výraznú finančnú injekciu do rozpočtu domácnosti. Zároveň sa pripravuje opatrenie tzv. štartovacích pôžičiek, určených pre ľudí zakladajúcich si rodiny, ktoré by malo v polovici budúceho roku vstúpiť do platnosti a ešte viac podporiť rodiny s deťmi. Dôležitou súčasťou tejto štartovacej pôžičky bude totiž odpustenie časti istiny pri narodení dieťaťa. Pri 15-tisícovej pôžičke by bolo možné odpustiť pri troch deťoch až 6-tisíc eur z istiny. Nárok na takúto pôžičku by mali mladomanželia do veku 35 rokov. Pripravuje sa aj opatrenie pre školopovinné deti a od januára chceme zaviesť obedy zadarmo pre deti na základných školách a v poslednom ročníku materskej školy.

V posledných rokoch rástli dôchodky rýchlejším tempom, bude to tak aj v budúcom roku?

Rok 2019 prinesie aj zlepšenie podmienok pre dôchodcov. Valorizácia dôchodkov bude minimálne na úrovni 8,7 eura, pri dôchodkoch okolo 500 eur bude valorizácia predstavovať cca 13 eur. Po minimálnom zvyšovaní dôchodkov v predchádzajúcom volebnom období vládna koalícia aj vďaka zmene zákona iniciovanej stranou Most-Híd pokračuje v dôstojnej valorizácii. Vďaka tejto zmene namiesto cca 20 eur ročne dostane každý starobný dôchodca minimálne o 100 eur viac ako v predchádzajúcom roku. Od prvého júla tohto roku sa zlepšili aj podmienky na privyrábanie si dôchodcov. Pri zárobku do 200 eur mesačne neplatia z tohto zárobku odvody a zarábajú teda v čistom viac. Takisto sa privyrobenie si umožnilo aj predčasným dôchodcom. Opatrenie sa celkovo pozitívne dotklo viac ako 100-tisíc dôchodcov.

http://www.belabugar.sk/

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok