Situácia na Ukrajine sa vyostruje, mimoriadne zasadne BR OSN

TA3 TASR
26.11.2018 06:49

Bezpečnostná rada OSN sa stretne na mimoriadnom zasadaní, kde sa bude zaoberať situáciou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americkú veľvyslankyňu pri OSN Nikki Haleyovú. "Mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN bolo zvolané na zajtra o 11 h. dopoludnia," Haleyová uviedla na Twitteri.

Situácia na Ukrajine sa vyostruje, mimoriadne zasadne BR OSN
SITA/AP (ilu)

O stretnutie bezpečnostnej rady požiadali podľa diplomatických zdrojov AFP zhodne aj ruská aj ukrajinská strana. Rusko potvrdilo, že spustilo streľbu na plavidlá ukrajinského námorníctva a zajalo tri z nich v Kerčskom prielive neďaleko Moskvou kontrolovaného Krymu.

"Na zastavenie ukrajinských vojenských lodí boli použité zbrane," vyhlásil hovorca ruskej Federálnej bezpečnostnej služby. Dodal, že ruské jednotky "vstúpili na tri lode ukrajinského námorníctva a vykonali na nich prehliadku". Podľa Moskvy ukrajinské vojenské lode protizákonne vstúpili do jej výsostných vôd.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na incident oznámil, že v pondelok zasadne ukrajinský parlament na mimoriadnom rokovaní, kde bude hlasovať o vyhlásení stanného práva. Takisto po mimoriadnom zasadaní Národnej bezpečnostnej a obrannej rady informoval, že do stavu pohotovosti budú uvedené aj vojenské zálohy. Obe strany sa navzájom obviňujú z provokácií a porušenia medzinárodného práva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok