Prevzatie kontroly nad Katalánskom je vraj jedinou možnosťou

TA3 TASR
25.10.2017 13:16

Španielsky premiér Mariano Rajoy v stredu uviedol, že plány vlády prevziať čiastočnú kontrolu nad Katalánskom a zastaviť jeho snahy o nezávislosť sú "výnimočné" a dúfa, že takýto zásah nepotrvá dlho.

Rajoy v parlamente povedal, že uplatnenie ústavného článku 155 je "jedinou možnou" reakciou s cieľom obnoviť v regióne zákonnosť. Tá bola podľa neho odstránená separatistickým úsilím katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta.

Rajoy dúfa, že plánované opatrenia, medzi ktorými je odvolanie Puigdemontovej vlády a obmedzenie právomocí katalánskeho parlamentu, budú krátkodobé. Mali by sa skončiť s regionálnymi voľbami, ktoré by sa podľa španielskeho premiéra mohli konať čo najskôr, ale až keď dôjde k obnoveniu právneho poriadku.

Očakáva sa, že španielsky Senát schváli tieto opatrenia v piatok. Vláda v Madride avizovala opatrenia po tom, ako Puigdemont opäť pohrozil vyhlásením nezávislosti Katalánska, pričom však Madrid znovu vyzval na dialóg. Španielska vláda túto jeho reakciu na svoje ultimátum odmietla ako nedostačujúcu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok