Spis v Kočnerovej kauze sa našiel, minister odvolal šéfku súdu

TA3 SITA
22.11.2018 11:46

Minister spravodlivosti Gábor Gál informoval o tom, že zmiznutých 300 strán v kauze Technopol Servis, ktorá je spájaná s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom, sa našlo. Minister hovorí, že spis sa prakticky úplne podarilo zrekonštruovať. Nešlo vraj o úmysel, napriek tomu vyvodil voči zodpovednej osobe personálnu zodpovednosť.

Osobné zlyhanie

Gál odvoláva predsedníčku Okresného súdu Bratislava I Annu Kašajovú. Ako hlavné dôvody uviedol jej manažérske osobné zlyhanie, a ministrovi prekáža tiež fakt, že Kašajová nepovažovala za potrebné o zmiznutej časti spisu informovať ministerstvo či svojich nadriadených.

"Spis z takzvanej kauzy Technopol sa našiel. Aj napriek tomu som sa rozhodol, že odvolám predsedníčku Okresného súdu Bratislava I, pretože podľa môjho názoru zlyhala v istých záležitostiach. Ministerstvo sa ihneď potom, ako sa dozvedelo o chýbajúcom spise, snažilo podniknúť všetky náležité kroky, vrátane jeho elektronickej obnovy," uviedol. Okresný súd v Bratislave dočasne povedie doterajšia zástupkyňa Miriam Plavčáková, a rezort vyhlási na neobsadený post čo najskôr výberové konanie.

O kauze písal aj Kuciak

Podľa ministra je v budúcnosti dôležité tieto záležitosti previesť kompletne do elektronickej formy, aby sa obdobné prípady neopakovali. Chýbajúce strany sa našli založené v inom spise, Gál doplnil, že konkrétna osoba, ktorá založila strany do inej zložky, sa určiť nedá.

O zmiznutí približne troch stoviek strán zo spisu v kauze Technopol z Okresného súdu Bratislava I informoval ako prvý denník SME. Kauza Technopol sa týka sporov o majetok v hodnote približne 20 miliónov eur. O akcie spoločnosti Technopol Services sa sporili manželia Pavel a Denisa P. Záležitosť vyšetrovala aj polícia, ktorá v prípade vzniesla obvinenia z krádeže akcií a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. O kauze písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak, pričom sa v súvislosti so záležitosťou spomínalo aj meno podnikateľa Mariana Kočnera. Tomu podľa medializovaných informácií prišlo na účet približne pol milióna eur z danej spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok