Zariadenie Čistý deň nechce vrátiť budovu, na výzvu nereaguje

TA3 SITA
21.11.2018 14:28

Trnavský samosprávny kraj sa žalobou na súde domáha vrátenia budovy, ktorú v Galante od roku 2005 využíva nezisková organizácia Čistý deň pre svoje resocializačné zariadenie. Na výzvu na vypratanie nehnuteľnosti Čistý deň nereagoval.

Zariadenie Čistý deň nechce vrátiť budovu, na výzvu nereaguje
SITA/Martin Havran

Najprv sa chceli dohodnúť

„Zariadenie Čistý deň užíva náš majetok bez akéhokoľvek právneho titulu a tým obmedzuje aj naše právo vlastniť majetok, ktoré je garantované ústavou. Budovu chceme používať na poskytovanie sociálnych služieb pre obyvateľov kraja. Naším zámerom bolo dohodnúť sa so zariadením, žalobe sme sa chceli vyhnúť. Keďže zariadenie na túto našu snahu nereagovalo, sme nútení záujmy župy chrániť súdnou cestou,“ povedal Peter Markovič, riaditeľ kancelárie trnavského župana Jozefa Viskupiča.

Čistý deň začiatkom novembra vrátil Trnavskému samosprávnemu kraju budovu a pozemky, ktoré pôvodne využíval na základe nájomnej zmluvy. Kraj neziskovke nájomnú zmluvu vypovedal a po uplynutí trojmesačnej výpovednej doby si nehnuteľnosti vzal späť.

Budovu využívajú od roku 2005

Žaloba o vypratanie a vrátenie nehnuteľnosti sa týka druhej budovy, ktorú Čistý deň v Galante využíva od roku 2005 na základe zmluvy o výpožičke. Takúto zmluvu možno skončiť okamžitou výpoveďou, ak vypožičiavateľ neplní účel výpožičky. Táto okolnosť podľa vedenia samosprávneho kraja nastala tým, že Čistý deň prišiel o akreditáciu pre svoje resocializačné zariadenie. Zakladateľka Čistého dňa Zuzana Tománková Miková ešte v júni tohto roku takúto argumentáciu odmietla s tým, že akreditácia ako podmienka v zmluvách o výpožičke a nájme nie je.

Čistý deň čelil v ostatných dvoch rokoch viacerým podozreniam v súvislosti so sexuálnym zneužívaním. Kauzu otvorila poslankyňa Národnej rady SR za SaS Natália Blahová. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vo februári zrušilo neziskovej organizácii akreditáciu, rozhodnutie nadobudlo účinnosť 7. marca tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok