Vláda rokovala v Gabčíkove, pripomenula si výročie diela

TA3 TASR
25.10.2017 11:50

Ministri si pripomenuli 25 rokov od prehradenia Dunaja, ktoré umožnilo dobudovanie a odštartovalo prevádzku Vodného diela Gabčíkovo.

Potvrdili sa kvality Gabčíkova

Doterajšie prevádzkovanie potvrdilo jeho kvality, konštatuje sa v materiáli, ktorý vláda vzala na vedomie. Kabinet pri tejto príležitosti zasadal priamo v priestoroch Vodnej elektrárne Gabčíkovo.

Ako sa konštatuje vo vládnom materiáli, okrem zvýšeného zanášania zdrže sedimentmi sa negatívne prognózy odporcov vodného diela nepotvrdili. Ohrozené nemá byť ani životné prostredie a Žitný ostrov. "Realizáciou dočasného riešenia výhradne na území SR sa zabránilo obrovským environmentálnym a ekonomickým škodám, ktoré by vznikli prerušením prác na Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros a následne neuvedením Vodného diela Gabčíkovo do prevádzky," píše sa v informácii pre kabinet. Maďarsko v roku 1989 výstavbu Vodného diela Nagymaros zrušilo.

img-7971_7f000001-61ba-cb35.jpg

Preplávali ním tisícky plavidiel

Po dvadsiatich piatich rokoch prevádzky možno podľa vládneho materiálu vyzdvihnúť prínosy ako lepšiu protipovodňovú ochranu Bratislavy a okolia, vytvorenie plavebnej cesty v hĺbke minimálne 3,5 metra, či možnosť získavať ekologicky čistú energiu. Vodná elektráreň Gabčíkovo sa podieľa desiatimi percentami na celkovej vyrobenej elektrickej energie na Slovensku.

"Zastavila sa erózia dna časti starého toku Dunaja, bola doriešená väčšina ľavostrannej ramennej sústavy Dunaja, výrazne sa zlepšili podmienky života vodných živočíchov a lesnej zveri, zvýšila sa kapacita zásob podzemnej vody, zlepšila sa možnosť celoročného využívania prístavu Bratislava, vytvorili sa ideálne podmienky pre rozvoj vodných športov, turistiky, rekreácie, ale aj priestor pre milovníkom umenia a kultúry, napriek pozastaveniu výstavby Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros vzniká množstvo projektov v rámci cezhraničnej spolupráce," vymenúva sa ďalej v materiáli.

Sústava vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros bola navrhnutá tak, aby zlepšila protipovodňovú ochranu, zabezpečila možnosť celoročnej lodnej dopravy či využila energetický potenciál Dunaja. Maďarsko v roku 1989 práce na diele Nagymaros zastavila, na Slovensku sa však vybudovali zdrž Hrušov, stupeň Čunovo, prívodný kanál, stupeň Gabčíkovo a odpadový kanál.

Neoddeliteľnou súčasťou vodného diela sú plavebné komory stupňa Gabčíkovo, ktoré sa do konca roka 2016 naplnili a vyprázdnili takmer 94.000-krát. Preplavilo sa tadiaľ 371.164 plavidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok