V Číne porušili tradíciu, chýba nástupca mocného prezidenta

TA3 TASR
25.10.2017 09:48

Členovia novozvoleného Ústredného výboru Komunistickej strany Číny potvrdili v stredu prezidenta Si Ťin-pchinga vo funkcii straníckeho šéfa na ďalších päť rokov. Staronový generálny tajomník súčasne predstavil ďalších šiestich členov stáleho výboru politbyra, medzi ktorými - v rozpore s tradíciou - chýba jeho jasný nástupca.

V Číne porušili tradíciu, chýba nástupca mocného prezidenta
SITA/AP

Teší sa veľkej podpore

Si Ťin-pching od nástupu do funkcie najvyššieho predstaviteľa Číny sprísnil kontrolu vnútorných štruktúr strany, a to najmä rozsiahlou protikorupčnou iniciatívou. Podobný prístup uplatňuje prezident aj voči čínskej spoločnosti: zvýšila sa miera cenzúry a zatýkania protivládnych aktivistov či právnikov.

Za jeho vlády sa však urýchlili reformy a modernizácia štátu. Si Ťin-pching sa zároveň pohybuje na medzinárodnej scéne čoraz priebojnejšie a vo vlasti sa teší veľkej podpore radového obyvateľstva.

Vo vystúpení pred novinármi Si Ťin-pching povedal, že jeho nové vedenie chce spolupracovať s inými krajinami a rozvíjať druhé najväčšie hospodárstvo sveta. "Budeme sa usilovať o trvalý a zdravý rast, ktorý bude prospešný čínskemu ľudu a celému svetu," vyhlásil.

Druhý najväčší vodca?

Dnešných 89 miliónov členov strany a 1,3 miliardy obyvateľov Číny vie, že "mier je cenný a rozvoj si musíme vážiť". "Komunistická strana Číny je najväčšou stranou na svete. Musíme sa správať primerane nášmu postaveniu," zdôraznil Si.

S personálnymi zmenami vo vedení strany a zakotvením jeho ideologických línií v straníckych stanovách je Si Ťin-pching na vrchole svojej moci. Od zakladateľa komunistickej Číny a "Veľkého kormidelníka" Mao Ce-tunga nemal ani jeden čínsky vodca takú silnú politickú a ideologickú pozíciu v krajine.

V sedemčlennom stálom výbore politbyra Komunistickej strany Číny, najvyššom mocenskom orgáne v krajine, ostal na ďalšie päťročné funkčné obdobie okrem Si Ťin-pchinga už len premiér Li Kche-čchiang.

Zatiaľ bez náhrady

Poradie, v akom sa jednotliví členovia verejnosti predstavili, poukazuje na ich postavenie. Ako prvý predstúpil Li Čan-šu, vedúci generálnej kancelárie ústredného výboru a blízky dôverník šéfa strany, ktorý sa podľa analytikov zrejme stane novým predsedom parlamentu. Nasledovali ekonomicky skúsený vicepremiér Wang Jang, hlavný ideológ strany Wang Chu-ning, šéf organizačného oddelenia strany Čao Le-ťi, ktorý bude mať na starosti boj proti korupcii, a šéf strany v Šanghaji Chan Čeng.

Novým vedením strany i štátu sa Si Ťin-pching rozlúčil s dlhoročnou tradíciou, na základe ktorej na straníckom zjazde po prvom funkčnom období generálneho tajomníka zvolili do stáleho výboru aj jeho potenciálneho nástupcu, aby to umožnilo hladký presun moci o päť rokov neskôr. Tentoraz však majú všetci členovia výboru príliš vysoký vek na to, aby Siho po roku 2022 vystriedali.

Tým, že Si Ťin-pching naďalej nijako nenaznačuje, kto by ho mohol nahradiť, podnecuje dohady, že by sa o päť rokov mohol pokúsiť získať tretie funkčné obdobie. Mohol by zotrvať na postoch generálneho tajomníka strany a hlavného veliteľa ozbrojených síl, no nie vo funkcii čínskeho prezidenta, aj keď tá je skôr reprezentatívna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok