Danko mal poskladať prácu z viacerých textov. Počká si na komisiu

TA3 TASR SITA
15.11.2018 11:23

Andrej Danko mal podľa najnovších medializovaných informácií vyskladať svoju rigoróznu prácu z niekoľkých iných prác. Predseda národnej rady cez svojho hovorcu reagoval, že sa nebude k tejto téme vyjadrovať až do vyjadrenia komisie. Opozícia ho vyzvala, aby odstúpil, podľa Mosta má prijať "osobné rozhodnutie".

SaS: Zverejnite oponentov práce

Andrej Danko by mal podľa Mosta-Híd vzhľadom na zverejnené informácie prijať "osobné rozhodnutie", uviedla to v oficiálnom stručnom stanovisku koaličnej strany Most-Híd jej hovorkyňa Klára Debnár. Strana Smer-SD považuje jej koaličného partnera Andreja Danka za "legitímneho predsedu Národnej rady SR", ktorej zloženie vzišlo zo slobodných demokratických volieb.

Zhovorčivejšia bola SaS. Strana na tlačovej besede vyzvala vedenie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, aby zverejnila oponentov rigoróznej práce predsedu parlamentu Andreja Danka. "Univerzita by mala byť podrobená spätnej kontrole, Danko totiž nie je jediným plagiátorom na UMB," povedala podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a vyzvala Danka, aby okamžite odstúpil z postu predsedu NR SR, stiahol sa z verejného života Slovenskej republiky a aby na vlastné náklady nechal odstrániť titul JUDr. pred jeho menom zo všetkých verejných častí NR SR, kam ho nechal za verejné peniaze vytesať. Ako dodala Lucia Ďuriš Nicholsonová, ak Danko neodstúpi, začnú zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu parlamentu s jediným bodom programu - odvolanie Andreja Danka z postu predsedu NR SR.

Danko sa už vyjadrovať nebude

"Keby pán predseda NR SR Andrej Danko reagoval na každé obvinenie Denníka N, tak by celé dni nič iné nerobil. Do vyjadrenia príslušnej komisie, ktorá jeho prácu posúdi, sa však už k tejto téme vyjadrovať nebude," povedal Kostelník.

Denník N informoval, že šéf parlamentu poskladal svoju rigoróznu prácu odovzdanú v roku 2000 z viacerých cudzích textov. Po úvode je podľa denníka odkopírovaných prvých 20 strán z českej publikácie Základy správnej vedy od Dušana Hendrycha a v práci sú aj rozsiahle odkopírované časti skrípt. Denník nedávno upozornil, že Dankova práca sa zhoduje s rigoróznou prácou advokáta Daniela Pisáka, ktorý ju obhájil rok po Dankovi - v roku 2001.

Akademický senát Univerzity Mateja Bela zriadil účelovú komisiu na preskúmanie podozrení na plagiátorstvo rigoróznych prác na univerzite. Výsledky preskúmania a návrhy opatrení účelová komisia predloží najneskôr do 11. januára 2019 predsedovi Akademického senátu UMB.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok