Čas lyžovačiek sa blíži. V Lomnici i na Chopku už zasnežujú

TA3 TASR
15.11.2018 11:14

V lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici začali prevádzkovatelia v noci zo stredy na štvrtok zasnežovať prvé zjazdovky. Teploty klesli pod bod mrazu, technickému zasnežovaniu pomohla nízka vlhkosť vzduchu aj správny smer vetra. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts Zuzana Dobránszka s tým, že v Jasnej spustili zasnežovanie vo štvrtok ráno, konkrétne v horných partiách Chopku.

Čas lyžovačiek sa blíži. V Lomnici i na Chopku už zasnežujú
SITA/MO SR (ilu)

Zasnežovalo 30 diel

"Dátum prvej lyžovačky bude závisieť najmä od vhodných klimatických podmienok a od ukončenia pravidelnej jesennej technickej údržby na lanovkách," dodala hovorkyňa. V Tatranskej Lomnici zasnežujú zjazdovky v nadmorskej výške 1751 metrov, zo Skalnatého plesa po časť zjazdovky Esíčka. Teplota na zasnežovanie tam dosahovala -5 stupňov Celzia. Sneh sa sypal z 24 snežných diel a v zasnežovaní bude stredisko pokračovať podľa teplôt aj v najbližších dňoch.

"V Jasnej na južnej strane Chopku spustili zasnežovanie po lokalitu Kosodrevina. Zasnežuje sa z nadmorskej výšky 2004 metrov až do 1500 metrov nad morom. V činnosti je momentálne 30 snežných diel a teploty na Chopku dosahujú od -6 po -4 stupne Celzia," konkretizovala Dobránszka s tým, že očakávajú počas dňa vysoké teploty, takže pokračovať so zasnežovaním budú, až keď to opäť dovolia nízke teploty.

Plánujú zasnežovať aj nižšie plochy

So zasnežovaním severnej strany Chopku začnú vo štvrtok vo večerných hodinách a sneh tak budú postupne tvoriť naplno na oboch stranách Chopku. Od sobotnej (17.11.) noci je na severnej strane Chopku v pláne aj zasnežovanie nižších polôh pod zjazdovkou Luková, teda od nadmorskej výšky zhruba 1670 metrov. Depónia snehu a tzv. prírodná chladnička, ktorá je v lokalite Biela Púť a v ktorej po minulej sezóne ostalo približne 60 až 65 percent snehu, bude odkrytá už v piatok 16. novembra. Osemmetrová kopa snehu by sa mala rozhŕňať na tejto zjazdovke okolo 25. novembra.

"Na Štrbskom Plese sa na zasnežovanie chystajú už v piatok (16.11.). Podľa aktuálnych teplôt sa budú rozhodovať, či začnú najskôr zasnežovať v spodných častiach zjazdoviek, alebo na Solisku v nadmorskej výške 1840 metrov," doplnila hovorkyňa s tým, že v lyžiarskych strediskách sa ešte stále vykonáva pravidelná jesenná technická údržba lanoviek, a tie sú mimo prevádzky, okrem víkendov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok