Každý deň nás bili. Tajný denník popísal život unesených študentiek

TA3 ČTK
28.10.2017 09:57

Drámu takmer troch stoviek študentiek, ktoré islamisti uniesli z dievčenskej školy, sledoval celý svet. Po tom, ako sa časť z nich podarilo zachrániť, vyplávali na verejnosť aj šokujúce detaily z ich nedobrovoľného pobytu medzi radikálmi z Boko Haram. Každodenné zážitky si zaznamenávali do tajného denníka.

Každý deň nás bili. Tajný denník popísal život unesených študentiek
SITA/AP

Nájdené denníky pálili

V roku 2014 uniesli Naomi Adamuovú s ďalšími 275 študentkami dievčenskej školy v nigérijskom Chiboku ozbrojenci z teroristickej organizácie Boko Haram. V máji bola jednou z 82 dievčat, ktoré islamisti prepustili na slobodu. Odniesla si so sebou aj tajný denník, v ktorom so štyrmi kamarátkami dokumentovala život na základni únoscov v lesoch rezervácie Sambisa a ktorý teraz prečítala aj reportérka britskej stanice BBC. Vyplýva z neho napríklad to, že únos zrejme vôbec nebol pôvodným zámerom teroristov.

"Každý deň nás bili. Boli sme otrokyňami," povedala Adamuová o troch rokoch v tábore Boko Haram. Denník písala, ako hovorí, kvôli spomienkam. S pomocou zošitov určených na hodiny islamskej náuky sa o to snažili mnohé unesené dievčatá, Adamuovej sa ale podarilo svoj zošit uchrániť pred väzniteľmi, ktorí nájdené denníky pálili. Pomerne dobrou angličtinou a lámanou hauštinou doň písali ešte ďalšie štyri kamarátky. Všetky až na jednu sú teraz na slobode. Sarah Samuelová je spoločne so stovkou bývalých študentiek stále nezvestná.

Najzásadnejším zistením vyplývajúcim zo zápiskov je to, že únos stoviek mladých žien zrejme nebol pôvodným plánom teroristov. V denníku sa píše, že si muži prišli pre "motor", nie je ale jasné, o aký stroj malo ísť. Keď ho útočníci nenašli, strhla sa medzi nimi hádka ohľadom ďalšieho postupu. Nakoniec sa rozhodli pre únos.

bez-nazvu_7f000001-4050-a5db.jpg

Nechceli odísť naprázdno

"Začali sa medzi sebou hádať. Jeden malý chlapec povedal, že by nás mali všetky upáliť. 'Nie, vezmeme si ich do Sambisy,' povedal niekto iný. 'Nie, urobme tamto. Odveďme ich za ich rodičmi.' Hádali sa a potom niekto povedal: 'Nie, nemôžem odísť s prázdnym autom a vrátiť sa s prázdnym autom. Keď ich vezmeme k Abubakrovi Shekauovi (vodcovi Boko Haram), on bude vedieť, čo urobiť'," opisuje denník okamihy únosu.

Ďalšie stránky napríklad odhaľujú, že jedna z obetí počas prevozu upozornila únoscu, že niektoré dievčatá sa snažia utiecť a zoskakujú z vozidiel. "Vodič ich hľadal baterkou, ale nikoho nenašiel. Potom im povedal, aby zostali na mieste a že keď ešte niektorá vyskočí, zastrelí ju," zaznamenali autorky do denníka.

Video zverejnené teroristickou organizáciou Boko Haram, ktoré zachytáva unesené školáčky, obletelo svet.

Nútili ich konvertovať

Jedným z cieľov únoscov bolo konvertovať dievčatá na islam. Väčšinu obetí tvorili kresťanky a teroristi im v jednej chvíli dali na výber: buď sa stanú moslimkami, alebo budú poliate benzínom a upálené. Niektoré dievčatá si vybrali smrť, ale nakoniec sa ukázalo, že v nachystaných kanistroch nebol benzín, ale voda. Mladé ženy tiež často nútili k sobášu. "Chceli, aby sme sa za nich vydali a keď sme odmietli, bili nás," opísala Adamuová, ktorá teraz študuje na univerzite v meste Yola.

Manželka bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu sa pridala ku kampani za oslobodenie dievčat z Chiboku. Postupne sa k nej pridali aj ďalšie mediálne známe osobnosti.

Po medializovanom útoku Boko Haram v Chiboku vznikla medzinárodná iniciatíva Bring Back Our Girls (Vráťte nám naše dievčatá), v ktorej sa angažovala napríklad aj bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová.

Zo zápiskov obetí ale vyplýva, že niektorí obyvatelia severovýchodnej Nigérie sa k nim otočili chrbtom. Jedného dňa sa vraj skupine dievčat podarilo utiecť, miestni ich ale hneď islamistom vrátili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok