Zavliekli ma na Krym, tvrdí stratený Babišov syn. Podľa otca je chorý

TA3 ČTK
13.11.2018 10:30

Témou číslo jeden je v Česku správa o nájdení "strateného" syna premiéra Andreja Babiša. Novinárom povedal, že ho spolupracovníci jeho otca proti jeho vôli držali na okupovanom Kryme. Dôvodom má byť jeho zapojenie v kauze Čapí hnízdo. Premiér vraj chcel, aby pre kauzu "zmizol" z Česka. Syn je psychicky chorý, nikto ho neuniesol, reagoval Babiš.

Vraj nevedel, čo podpisuje

Syn českého premiéra Andrej Babiš mladší tvrdí, že ho spolupracovníci otca pre kauzu Čapí hnízdo držali na Kryme. Uviedol to pre český portál Seznam Zprávy. Andrej Babiš starší podľa jeho slov chcel, aby zmizol z Česka. Ďalej uviedol, že k farme Čapí hnízdo, pre ktorú čelí premiér obvineniu z dotačného podvodu, podpisoval nejaké dokumenty, ale vraj nevedel, čo konkrétne podpisuje.

Uviedol aj to, že bol ako pacient v Národnom ústave duševného zdravia a v súčasnosti berie lieky. Predstavitelia opozície v reakcii na správu požadujú, aby premiér podal vysvetlenie a niektorí chcú dokonca hlasovanie o nedôvere vláde. 

"Na predsedníctve a v poslaneckom klube KDU-ČSL požiadame o vyvolanie hlasovania o vyslovení nedôvery tejto vláde," uviedol na svojom twitteri predseda KDU-ČSL Marian Jurečka. "Zistenia môžu vyvolať veľký škandál. České súdy musia určiť znalca, ktorý posúdi či je Andrej Babiš mladší skutočne nespôsobilý na trestné konanie, alebo sa mu len účelovo vyhýba," uviedol predseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Premiér: Je to hon na moju rodinu

Premiér na správu reagoval slovami, že jeho syn je psychicky chorý. Uviedol taktiež, že nebol obeťou únosu, ale z Česka odišiel dobrovoľne. Záležitosť označil za "hon na svoju rodinu".

"Moja reakcia na reportáž Seznam Zprávy nie je ľahká. Ide o moju rodinu a moje deti. Fakty sú však jasné. Môj syn je psychicky chorý. Berie lieky, musí byť pod dozorom a žije s matkou vo Švajčiarsku. Moja dcéra trpí bipolárnou poruchou. Syna nikto neuniesol, z Českej republiky odišiel dobrovoľne. Vec prešetrovala polícia a došla k záveru, že sa únos nikdy nestal," napísal Babiš starší na Facebooku. Podľa neho celou kauzou najviac trpí jeho rodina.

Pôjdeš na psychiatriu, alebo na prázdniny

Babišov syn hovoril i o tom, že sa v minulosti pre konflikt s políciou dostal do Národného ústavu duševného zdravia, kde sa stretol s psychiatričkou Ditou Protopopovovou. Tá kandidovala v komunálnych voľbách za hnutie ANO, ktoré vedie Babiš starší. Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopovovej Peter údajne odviezol Babišovho syna na ukrajinský polostrov Krym. "Zneužil to, že môj otec chcel, aby som zmizol práve pre kauzu Čapí hnízdo," uviedol Babišov syn. "Protopopovová mi povedala - máš na výber, buď ťa zavrieme v Národnom ústave duševného zdravia a budeš tu, alebo pôjdeš na prázdniny. Ja som si vybral prázdniny," povedal. "On (Protopopov) mi na Ukrajine povedal - ja a tvoj otec urobíme všetko preto, aby si bol zavretý."

Podľa jeho slov sa Protopopova bál, a preto českej polícii oznámil, že bol unesený. Polícia sa podľa predchádzajúcich správ serverov Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz daným oznámením zaoberala, ale neodhalila žiadne protiprávne konanie. Babišov syn momentálne žije vo Švajčiarsku a má tam aj občianstvo. Protopopov a jeho žena sa k situácii odmietli vyjadriť. Premiér Babiš v minulosti uviedol, že v čase, keď farma Čapí hnízdo získala dotáciu, vlastnili firmu jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky, súčasnej manželky Moniky Babišovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok