Voľby u separatistov vraj boli zmanipulované, prekvapenia neprišli

TA3 TASR
12.11.2018 10:37

Volebné komisie v odštiepeneckých samozvaných republikách na východe Ukrajiny zverejnili v pondelok konečné výsledky volieb najvyšších predstaviteľov a poslancov ich parlamentov. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Volební víťazi

Doneckú ľudovú republiku bude viesť Denis Pušilin, ktorého volilo 60,85 percenta voličov. Voľby do regionálneho parlamentu vyhralo Pušilinom vedené hnutie Donecká republika, ktoré v hlasovaní podporilo 72,5 percenta voličov, informoval predsedníčka republikovej volebnej komisii Oľga Pozdňakovová.

Na čele Luhanskej ľudovej republiky bude stáť Leonid Pasečnik na základe zisku 68,3 percenta hlasov. Väčšinu hlasov voličov v parlamentných voľbách dostalo hnutie Mier pre luhanský región, teda Mir Luhanščine, ktorú volilo 74,12 percenta voličov, vyplýva z oznámenia tamojšej volebnej komisie zverejneného po spracovaní všetkých odovzdaných hlasovacích lístkov.

Protizákonné voľby

Námestník ukrajinského ministra pre dočasne okupované územia Ukrajiny Heorhij Tuka v pondelok vyhlásil, že voľby, ktoré sa v nedeľu konali v Donbase, podkopávajú zvrchovanosť Ukrajiny a toto hlasovanie znamená "odchod z minského (mierového) procesu".

Kyjev už koncom minulého týždňa deklaroval, že voľby v DĽR a LĽR považuje za protizákonné. V podobnom duchu sa vyjadrili aj západní spojenci Ukrajiny - Francúzsko a Nemecko.

Svoj odmietavý postoj k voľbám v Donbase potvrdila v pondelok aj Európska únia. K možným odvetným vyjadrenia sa však zatiaľ nevyjadrila s tým, že otázka sankcií patrí do právomocí Rady EÚ. Zástupca diplomatickej služby EÚ týmto vyjadrením reagoval na vyhlásenie ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina, ktorý vyzval na sprísnenie medzinárodných sankcií v reakcii na voľby v samozvaných republikách v Donbase.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok