Triumf Valla bol prekvapivý, voliči našli svoju politickú generáciu

TA3 TASR
11.11.2018 14:35

Podľa novozvoleného primátora hlavného mesta - Matúša Valla - výsledky volieb odzrkadľujú nástup novej politickej generácie. Čerstvý šéf magistrátu sľubuje transparentné vedenie mesta a spoluprácu. Podľa predbežných výsledkov by ľudia z TÍMU VALLO mali obsadiť približne štvrtinu mestského zastupiteľstva, v ktorom sedí 45 poslancov.

Odborníci bez politických väzieb

Bratislavčanom sa v sobotu podarila veľká vec. Dali dôveru ľuďom, ktorí predstavujú nový spôsob politiky, slušným a čestným odborníkom bez politických väzieb a vzťahov z minulosti. Na tlačovej konferencii to vyhlásil novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý kandidoval s podporou mimoparlamentných zoskupení Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia.

Víťaz boja o primátorské kreslo v Bratislave je rád, že do hlavného mesta prichádza nová generácia odborníkov. Za dôležité označil transparentnosť, ale aj to, ako sa mesto rozpráva so svojimi obyvateľmi. Poznamenal, že s mestskými časťami chce spolupracovať.

Nástup novej generácie

"Keď sa pozrieme aj na iné krajské mestá, zdá sa, že nástup novej politickej generácie je nezastaviteľný. Viedli sme slušnú, transparentnú a kreatívnu kampaň. Rovnako transparentne ako kampaň chceme riadiť aj Bratislavu. Nastáva obdobie spolupráce. Vyzývam všetkých zapálených a aktívnych ľudí, aby sa pridali k nám," apeloval Vallo. Ocenil, že podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb bude viac ako štvrtina členov zastupiteľstva z jeho tímu. Toto je veľká vec, ktorá v Bratislave dlhé roky nebola. Prinášame mestu novú energiu a nový pohľad. Bratislava si želá zmenu, a to nielen zmenu politikov, ale aj zmenu prístupu k mestu a k správe vecí verejných," dodal.

Jednoznačnosť víťazstva Matúša Valla v bratislavských primátorských voľbách prekvapila aj tých, ktorí toto víťazstvo čakali. Mieni sociologička a vysokoškolská pedagogička Oľga Gyárfášová, ktorá vidí viacero faktorov, podpisujúcich sa pod nečakane hladký Vallov triumf. "Tieto voľby potvrdili generačnú výmenu v slovenskej politike a nástup novej politickej generácie, ktorú tvoria mladí urbánni profesionáli. Ľudia, ktorí dokážu osloviť svojím zameraním na odbornosť a transparentnosť," uviedla Gyárfášová.

S prihliadnutím na výsledky nielen v Bratislave, ale i v ďalších slovenských mestách si myslí, že práve táto generácia presvedčila doteraz neoslovenú časť voličov, ktorú tvoria mestskí, proeurópski a liberálne zmýšľajúci ľudia. "V kandidátoch, ktorí sa postavili v tohtoročných komunálnych voľbách, našli títo voliči svoju politickú generáciu. To sa prejavilo aj tým, že boli oveľa motivovanejší ísť voliť, ako napríklad prívrženci tradičných politických strán," upozornila sociologička.

Nový štýl politiky sa oplatí

"Vallo neponúkol hipsterčinu, ale to, čo má robiť politik v každej európskej krajine. A ľudia mu to zobrali. V čase, keď sme sa rozhodli ho podporiť, mal malú poznateľnosť. Nevideli sme však iného kandidáta, ktorý mal tak silný program a silný tím. Tak by sa to v politike malo robiť," povedal na margo témy Beblavý.

Predseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko v súvislosti s víťazstvom Valla poznamenal, že nový štýl politiky sa oplatí robiť. "Máme víziu o krajine, Matúš Vallo mal víziu o Bratislave. Verím, že on a jeho tím zmení Bratislavu na moderné a otvorené mesto," poznamenal.

Jednoznačný triumf pre Valla

Víťaz boja o post primátora Bratislavy Matúš Vallo porazil v sobotných komunálnych voľbách svojho protikandidáta – dosluhujúceho šéfa bratislavskej samosprávy Iva Nesrovnala rozdielom 29.047 hlasov voličov. Vallo získal vo voľbách 58.578 hlasov (36,54 percenta). Na druhom mieste skončil nezávislý kandidát Václav Mika s 36.661 hlasmi (22,86 percenta) a za ním sa umiestnil Nesrovnal so ziskom 29.531 hlasov (18,42 percenta).

V bratislavskom 45-člennom mestskom zastupiteľstve bude nasledujúce volebné obdobie sedieť 25 nových a 20 staronových mestských poslancov. Väčšina z nich bude zastupovať politické strany alebo hnutia - za koalíciu OĽaNO, SaS, Sme rodina, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola bude mať mandát 15 poslancov a za Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia (OD)) 13 členov zastupiteľstva. Nezávislí poslanci obsadia 17 kresiel v mestskom parlamente. Vyplýva to zo zatiaľ neoficiálnych výsledkov sobotných komunálnych volieb.

Na sobotných komunálnych voľbách sa v Bratislave z celkového počtu 402.062 zapísaných voličov zúčastnilo 163.558 ľudí, čo predstavuje účasť 40,67 percenta. Platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľbu primátora bolo 160.304.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok