Odvolávanie Danka nebude, poslanci nezahlasovali za program

TA3 SITA TASR
6.11.2018 13:10

Poslanci napokon nezasadnú, aby na mimoriadnej schôdzi rokovali o odvolaní šéfa parlamentu Andreja Danka. Dôvodom schôdze malo byť to, že v lehote, ktorú mu opozičníci stanovili, nezverejnil svoju rigoróznu prácu. Koalícia však nezahlasovala za program schôdze a predsedajúci Béla Bugár ju obratom ukončil. Banda zbabelcov, reagovala opozícia.

Nicholsonová: Banda zbabelcov

Za program mimoriadnej schôdze zahlasovalo len 64 poslancov zo 139 prítomných. Schválenie programu nepodporil nikto z koalície. Proti boli poslanci Smer-SD a SNS, väčšina členov Mosta-Híd sa zdržala. Proti boli aj nezaradení Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Za program rokovania hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS aj zvyšní nezaradení.

Vládna koalícia sa zachovala ako banda zbabelcov, ktorí kryjú podvodníka, vyhlásila podpredsedníčka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová. "Inak to neviem povedať. To sú tí chlapi, ktorí sa bijú do pŕs, ale keď ide o to, aby dali možnosť diskutovať, tak sú jednoducho strachom celí bez seba," povedala Ďuriš Nicholsonová. Upozornila na to, že pod rigoróznou prácou je podpísaný Juraj Danko, meno Andrej je len v nejakej poznámke. Zároveň pripomenula, že rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici kandiduje v komunálnych voľbách a vyzvala ho, aby odstúpil.

Líder Sme rodina Boris Kollár podotkol, že politik je v súčasnosti medzi ľuďmi nadávka. "Politik by mal byť vzorom písaných a nepísaných pravidiel. Ak ľudia vidia, že pravidlá nedodržiava politik, ako ich majú dodržiavať oni?" pýtal sa. Andrej Danko podľa Jána Budaja premeškal šancu prísť a vysvetliť pochybnosti okolo jeho rigoróznej práce. Opozícia ju podľa neho neprestane žiadať, kým sa situácia nevyjasní.

Predsedanie nechal Bugárovi

Mimoriadnu schôdzu o odvolávaní predsedu parlamentu Andreja Danka z jeho funkcie zvolal podpredseda parlamentu Béla Bugár. Predseda NR SR Danko jej predsedať nechcel, keďže schôdza sa týka jeho osoby. Opozícia v zastúpení politických strán a hnutí Sloboda a Solidarita, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Sme rodina – Boris Kollár a skupina nezaradených poslancov v piatok podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať Danka z funkcie predsedu NR SR. Pod návrh sa podpísalo 39 zákonodarcov. Opozičné sily sú presvedčené, že Danko v súčasnosti nemá čo hľadať vo funkcii predsedu parlamentu. Dôvodom je najmä kauza utajenia rigoróznej práce, na základe ktorej Danko nadobudol titul JUDr., ale tiež neakceptovateľné konanie predsedu NR SR, ktorým účelovo bráni prijatiu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej a vojenskej stratégii SR v NR SR.

„K zlobe opozície a trestným oznámeniam pani Nicholsonovej by som chcel poukázať na múdru vetu prezidenta ČSR (T. G. Masaryka): „Rozčilení není program“. A na ich výčitky k mojim zahraničným cestám zasa dodávam, že do Ruska budem chodiť, aj keby celá opozícia skočila do Dunaja,“ uzavrel Danko.

Podozrievajú ho z plagiátorstva

"Medializácia utajenej rigoróznej práce Andreja Danka vyvolala nielen na strane opozície, ale aj verejnosti, vážne pochybnosti o spôsobe nadobudnutia jeho titulu. Existujú vážne indície, že jeho záverečná práca môže byť plagiátom. Predseda SNS svojím správaním spôsobuje hanbu nielen NR SR a samotnej funkcii druhého najvyššieho ústavného činiteľa SR, ale aj vysokým školám, vysokoškolským študentom a Slovenskej republike," uvádza opozícia v tlačovej správe, ktorú poskytol hovorca SaS Róbert Buček.

Podľa opozície Slovenská republika nemá do dnešného dňa prijatú bezpečnostnú, obrannú a vojenskú stratégiu napriek tomu, že ju vláda vlani v októbri schválila. Danko ani jeden z týchto dokumentov na rokovanie parlamentu nezaradil. Svojím konaním tak podľa opozičných strán bráni riadnemu chodu ústavných orgánov a plneniu ich úloh, ktoré má NR SR v tejto oblasti. Opozícia teda trvá na tom, že takýto morálne zdevastovaný človek nemôže zastávať funkciu druhého najvyššieho ústavného činiteľa krajiny, predsedu NR SR.

Poslanci sa pokúsili odvolať Danka už aj vlani na jar. Vtedy však neotvorili mimoriadnu schôdzu parlamentu za otváranie listových zásielok adresovaných poslancom. Schôdzu zvolal podpredseda NR SR Bugár. V pléne bolo prítomných 131 poslancov, no program schôdze nepodporila nadpolovičná väčšina prítomných zákonodarcov. Za program zahlasovalo iba 54 poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok