Sme pripravení na opozíciu, oznámili v ČSSD babišovcom

TA3 TASR
23.10.2017 11:00

Českí sociálni demokrati sú vzhľadom na slabý výsledok v parlamentných voľbách pripravení ísť do opozície. Oznámili to predstaviteľom víťazného hnutia ANO. Strana Andreja Babiša už začala rokovania so subjektmi, ktoré sa dostali do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR.

Spravodajská televízia ČT24 informovala, že ponuku vládnej spolupráce a zostavovania koalície predstavitelia ČSSD neočakávali už pred rokovaním so zástupcami ANO, dohodnúť si chceli rozdelenie postov v Snemovni. Sociálni demokrati stoja o podpredsednícke kreslo; už skôr sa špekulovalo, že by mohlo pripadnúť súčasnému premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi.

"Je pravda, že voľby ukázali, aké riziká malo pre nás súžitie s Andrejom Babišom a ako sme za koalíciu zaplatili," vyhlásil neúspešný volebný líder sociálnych demokratov Lubomír Zaorálek. Opozíciu si vie predstaviť aj podpredseda strany Milan Chovanec, podľa ktorého sa ČSSD nebude predierať do vlády, kde by nemala dôstojné zastúpenie. Babiš neuspel ani u Starostov a nezávislých. Prehováral nás ku koaličnej spolupráci, ale márne, povedal po schôdzke s predsedom ANO Petr Gazdík, šéf hnutia STAN.

Predstavitelia hnutia ANO rokovali aj so zástupcami KSČM o povolebnom usporiadaní a chode Snemovne. Podľa predsedu KSČM Vojtěcha Filipa sa vyjednávači nerozprávali o prípadnej podpore ani spolupráci, ktorú si navyše kvôli malým programovým prienikom nedokáže príliš predstaviť. Vysvetlil, že komunisti sú autentickou ľavicou, zatiaľ čo ANO predstavuje pravicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok