Čo by pomohlo rozvoju stavebných firiem? Analýza poskytla odpovede

TA3 SITA
4.11.2018 10:25

K ďalšiemu rozvoju stavebných spoločností by najviac pomohla lepšia kvalifikácia zamestnancov a jasne dané úlohy medzi investorom, projektantom a zhotoviteľom. Vyplýva to z analýzy slovenského stavebníctva v treťom kvartáli tohto roka od spoločnosti CEEC Research.

Čo by pomohlo rozvoju stavebných firiem? Analýza poskytla odpovede
SITA/Martin Havran (ilu foto)

Riaditelia hodnotili zmeny

Riaditelia oslovených stavebných firiem ohodnotili tieto zmeny 7,3, resp. 7,1 bodmi na stupnici do desať. Relatívne najmenej by rozvoju firiem pomohlo oddelenie územného plánovania od stavebného úradu (5,5 bodu) a podávanie ponúk vo verejných súťažiach iba cez dátovú schránku (5,9 bodu).

Stavebné firmy dostávajú viac projektov spracovaných v elektronickom systéme BIM od privátnych investorov. Zatiaľ čo u nich sa zastúpenie merané v hodnote stavby pohybuje na úrovni 29 %, u verejných investorov je pomer 15 %. Analýza tiež ukázala, že stavbyvedúci potom dokážu projekt BIM využiť prevažne iba čiastočne podľa 47 % riaditeľov firiem, plné využitie možností uviedlo 15 % z nich.

Digitalizácia stavebníctvo neminie

Elektronické vedenie stavebného denníka označilo za perspektívne 54 % riaditeľov firiem, ďalších 35 % to uviedlo za čiastočne perspektívne. O zavedení elektronického stavebného denníka aktuálne uvažuje iba 28 % účastníkov prieskumu, pričom ho už používa 6 % z nich. "Určite to má zmysel, najmä z dôvodu zdieľania informácií, ich dostupnosti v čase . Samozrejme, treba to doriešiť ako legislatívne, tak i technicky," myslí si riaditeľ spoločnosti PS Stavby, s. r. o., Bratislava Miloš Milanovič.

Konateľ spoločnosti TAW, s. r. o., Lužianky Pavol Kukura uviedol, že elektronizácia a digitalizácia je už prítomná vo všetkých odvetviach a stavebníctvo tiež neminie. "V budúcnosti budú stavebné denníky elektronické, bez ohľadu na to, či to pokladáme za perspektívne, alebo nie. Naše deti už nechcú pracovať s papiermi," dodal Kukura. "Časom sa tomu nevyhneme, je to nezastaviteľný trend vo všetkých oblastiach a nevidím v tom zásadný problém," tvrdí riaditeľ závodu Cestné staviteľstvo v spoločnosti Inžinierske stavby, a. s., Košice Marek Kozlay.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok