Modré cunami a nový Trump. Svet komentuje české voľby

TA3 TASR
22.10.2017 07:34

Parlamentné voľby v Česku jednoznačne vyhralo hnutie ANO Andreja Babiša. Na výsledky však nečakali len naši západní susedia. Ohlasy na výsledky volieb prichádzali z celého sveta a mnohé médiá prirovnávajú predsedu víťaznej strany k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Smer doprava

Výsledkom českých volieb do Poslaneckej snemovne sa venuje množstvo zahraničných médií. Všímajú si predovšetkým vysoké víťazstvo hnutia ANO a o jeho šéfovi Andrejovi Babišovi sa vyjadrujú ako o pravicovom euroskeptickom populistovi, pričom viaceré ho priamo označujú za českú verziu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa agentúry AP znamenajú volebné výsledky jasný prepad tradičných, mainstreamových strán, pričom víťazstvo euroskeptického miliardára krajinu celkovo posunie doprava. Nemecká agentúra DPA sa zaoberá prepadom ČSSD a všíma si tiež úspech krajne pravicovej SPD.

Aj spravodajská stanica BBC o Babišovi informuje ako o euroskeptickom miliardárovi a upozorňuje, že do Snemovne sa dostali strany reprezentujúce ako krajnú pravicu, tak aj ľavicu. Nemecká agentúra DPA tiež poukazuje na prepad doposiaľ silnej ČSSD a naopak úspech krajne pravicovej SPD.

Modrá vlna cunami

Podľa agentúry Reuters presvedčila množstvo euroskeptických českých voličov Babišova protisystémová rétorika, ako napríklad odmietanie eura. Krajinu by však teraz mohla viesť k ďalším rozporom s Úniou a príklonu k štátom ako Poľsko či Maďarsko.

Rakúska agentúra APA hovorí o vlne modrej cunami, ktorá zaplavila ČR, pričom tak odkazuje na farbu volebného víťaza - hnutia ANO a podotýka, že nadchádzajúce rokovania o zostavení koalície budú zrejme náročné.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung zase upozornil, že Česká republika by sa mohla stať prvou krajinou Únie, na ktorej čele bude stáť obvinený politik.

Päťčlenný tím o koalícii

Tím, ktorý bude vyjednávať o budúcej českej vládnej koalícii, povedú za hnutie ANO členovia predsedníctva Jan Faltýnek, Radek Vondráček, Petr Vokřál, Richard Brabec a líder hnutia Andrej Babiš. Prvé stretnutia by sa mali uskutočniť už v nedeľu a v pondelok budú pokračovať. S odvolaním sa na vyjadrenie samotného Babiša o tom informoval portál Novinky.cz.

"Päť ľudí sme zvolili a podľa toho, ako budú mať čas, sa pravdepodobne budú striedať v tíme troch ľudí," povedal Babiš po prvej povolebnej schôdzke predsedníctva. S kým sa predstavitelia ANO stretnú ako prvým, Babiš ale podľa portálu doposiaľ neprezradil.

Babiš oznámil už po oznámení výsledkov volieb, že chce viesť rozhovory so všetkými parlamentnými stranami. Ich lídrov pozval na rokovanie.  Na otázku, či tak štartuje rokovania o podobe budúcej vládnej koalície, však Babiš odpovedal len, že chce teraz rokovať o podobe Poslaneckej snemovne a o tom, s kým by chcel utvoriť vládnu koalíciu, sa jednoznačne nevyjadril.

Rozdielne výsledky v zahraničí

Strana TOP 09, ktorá sa takmer do poslednej chvíle obávala, či sa po voľbách vôbec udrží v Poslaneckej snemovni, si v hlasovaní pripísala aj jedno víťazstvo. Získala vôbec najvyšší počet hlasov - vyše 26 percent - v zahraničných volebných okrskoch.

Na druhom mieste skončili v zahraničí Piráti s 19 percentami odovzdaných hlasov, ktorých však v tomto smere TOP 09 výrazne predbehla. Takéto rozloženie hlasov ale príliš nezodpovedá celkovým výsledkom volieb v ČR. Hnutie ANO, ktoré vo voľbách získalo celkovo až takmer 30 hlasov, dostalo v zahraničí len 7,6 percenta hlasov. Celkové výsledky volieb v ČR však hlasy zo zahraničia veľmi ovplyvniť nemohli, nakoľko strany tam súperili len asi o desaťtisíc hlasov a víťazná TOP 09 ich teda získala len necelých tritisíc.

Práve TOP 09 pritom zažívala v priebehu sčítavania hlasov zrejme najväčšie nervové vypätie. Strana, ktorá sa v Poslaneckej snemovni zasadala v posledných dvoch volebných obdobiach sa totiž celé sobotňajšie popoludnie pohybovala pod päťpercentnú hranicou. Nakoniec ju zachránila až Praha, kde podľa výsledkov sčítania získala vyše 12,5 percent hlasov. Celorepublikovo sa tak dostala na úroveň 5,31 percenta hlasov a v Snemovni získala sedem kresiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok