Princezná sa vzdala svojho pôvodu, vydala sa za podnikateľa

TA3 TASR
29.10.2018 09:35

Japonská princezná Ajako sa zosobášila s mužom neurodzeného pôvodu, čím sa dobrovoľne vylúčila z radov kráľovskej rodiny. Informovala o tom agentúra AP.

Princezná sa vzdala svojho pôvodu, vydala sa za podnikateľa
SITA/AP

Svadba prebehla v tokijskej šintoistickej svätyni Meidži. Sprevádzali ju tradičné japonské kostýmy a rituály, ako výmena prsteňov či spoločné pitie japonského ryžového vína saké. Dvadsaťosemročná princezná Ajako je dcérou bratranca súčasného cisára Akihita, zosnulého princa Norihita. Za manžela si vzala 32-ročného podnikateľa Keiho Moriju.

"Som naplnená šťastím," povedala nevesta novinárom po skončení obradu. "Chcem aby sme sa spoločne - ruka v ruke - usilovali o to, aby sme vytvorili rodinu plnú úsmevov," uviedol Morija, ktorý zároveň vyjadril ochotu pomôcť Ajako, aby sa adaptovala na život bežného človeka.

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomína, že ženy, ktoré sa vydajú za členov japonskej kráľovskej rodiny, sa stávajú jej súčasťou. Ak si však členky kráľovskej rodiny zoberú neurodzeného ženícha, musia jej rady opustiť. Ajako sa oficiálne rozlúčila s cisárom Akihitom, a tým aj s celou rodinou, už minulý týždeň. Podľa vlastných slov chce však - aj ako bývalá členka panovníckeho rodu - naďalej pomáhať 84-ročnému cisárovi, ktorý sa 30. apríla 2019 chystá odstúpiť z funkcie. Od 1. mája by ho mal na tróne vystriedať najstarší syn, 59-ročný korunný princ Naruhito.

Témy: rodina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok