Obrad prerušila streľba, Trump odsúdil útok ako čisté zlo

TA3 TASR SITA
28.10.2018 08:57

Útok v synagóge v americkom Pittsburghu neprežilo 11 ľudí. Zranenia utrpelo ďalších šesť ľudí vrátane štyroch policajtov. Vlajky na federálnych budovách v celých Spojených štátoch nariadil prezident Donald Trump spustiť na pol žrde ako prejav úcty k obetiam.

Zločin z nenávisti

Muža, ktorý spustil paľbu v synagóge v Pittsburghu a zabil pri tom 11 ľudí, obvinili z vraždy. Ako informovala kancelária federálneho prokurátora pre západný okres Pennsylvánie, muža obvinili dovedna v 29 bodoch obžaloby. Štyridsaťšesťročný Robert Bowers čelí okrem toho tiež obvineniam z ublíženia na zdraví či použitia zbrane v súvislosti so zločinom z nenávisti s úmyslom vraždiť. Federálni prokurátori okrem toho oznámili, že muža plánujú obviniť aj zo zločinu z nenávisti a že mu môže hroziť až trest smrti.

Bowers je obvinený z toho, že začal počas obradu strieľať do veriacich v synagóge kongregácie Tree of Life v mestskej časti Squirrel Hill, kde žije jedna z najväčších židovských populácií v Pennsylvánii. Podľa viacerých správ mal pri sebe útočnú pušku a tri krátke zbrane.

Incident je považovaný za najhorší antisemitský útok v nedávnej histórii USA, píše spravodajský portál BBC. Americké médiá informovali, že Bowers, ktorý je beloch, kričal pri útoku "Všetci Židia musia zomrieť". Podľa viacerých správ sú na sociálnych sieťach príspevky plné antisemitských komentárov, ktoré zverejnil používateľ s rovnakým menom ako útočník.

Podľa špeciálneho agenta Federálneho úradu pre vyšetrovanie Boba Jonesa, Bowers pred útokom nebol známy úradom a jeho motív zostáva neznámy. Podľa úradov konal sám.

Prezident Trump reaguje

Príslušné vyhlásenie vydal Trump krátko po návrate do Washingtonu z cesty, v rámci ktorej vystúpil s prejavmi na území štátov Indiana a Illinois. Streľba v synagóge, ktorá otriasla americkým mestom Pittsburgh, bola "tým najhorším antisemitským útokom. Po tomto príšernom zabíjaní srdcia všetkých Američanov naplnil žiaľ," citovala Trumpa tlačová agentúra AP. "Ak sú páchané zločiny ako tento... musíme vrátiť späť trest smrti," dodal.

Vlajky na federálnych budovách nariadil spustiť na pol žrde ako prejav úcty k obetiam. Majú zostať spustené do stredy 31. októbra. Ešte predtým odsúdil Trump sobotňajší útok ako "hanebný čin masovej vraždy" predstavujúci "čisté zlo". V ďalších tvítoch o ňom písal aj ako o "útoku proti ľudskosti" a vyzýval Američanov na "zjednotenie v záujme porazenia nenávisti".

Útok odsúdili aj politici zo zahraničia vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok