Madrid vezme Kataláncom kontrolu nad premiérom, TV a políciou

TA3 TASR
20.10.2017 12:54

Španielska vláda a opozičná Španielska socialistická robotnícka strana sa dohodli, že v rámci obmedzenia autonómie Katalánska prevezme Madrid kontrolu nad úradom katalánskeho premiéra, verejnoprávnou televíziou TV3 a regionálnou políciou. V rámci opatrení vypíšu v Katalánsku na január budúceho roku regionálne voľby.

Kontrola nad autonómnym regiónom

Vzhľadom na to, že katalánsky premiér má ako jediný právomoc vyhlasovať v Katalánsku voľby, je nutné, aby bol aktivovaný článok 155 španielskej ústavy. Ten španielskej vláde umožňuje prevziať správu nad autonómnym regiónom.

Konkrétne opatrenia na obmedzenie katalánskej autonómie bude španielska vláda prerokúvať v sobotu na svojom mimoriadnom zasadnutí. Rozhodnutie o tom prijala, keď katalánsky premiér Carles Puigdemont vo štvrtok opäť pohrozil vyhlásením nezávislosti Katalánska, pričom však Madrid znovu vyzval na dialóg. Vláda v Madride túto jeho reakciu na svoje ultimátum odmietla ako nedostačujúcu.

Predčasné regionálne voľby

Opatrenia, o ktorých v sobotu rozhodne vláda, musí potom ešte odobriť Senát. Práve do dňa, keď Senát rozhodne, má ešte katalánska vláda čas vyhnúť sa obmedzeniu svojich právomocí. Tento scenár by bol možný, ak by sa Puigdemont zaviazal, že prestane porušovať ústavu a vyhlási predčasné regionálne voľby. Uviedol to v piatok v rozhovore pre španielsky rozhlas člen vedenia vládnej Ľudovej strany Fernando Martínez Maíllo.

Podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras však toto riešenie odmietol s tým, že vypísanie volieb "nie je najlepšia možnosť pre ďalší postup". Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter dodal, že súčasné katalánske vedenie dostalo mandát z referende z 1. októbra a ten aj naplní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok