Nezamestnanosť je na historickom minime, oznámil Richter

TA3 SITA
20.10.2017 12:36

Nezamestnanosť klesla na historické minimum. Za mesiac september dosiahla 6,42 %. Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 175.000 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Rezort práce sa chce v nasledujúcom období zamerať najmä na absolventov, ktorí si po ukončení štúdia hľadajú prácu.

175 021 uchádzačov o zamestnanie

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu septembra tohto roka oproti augustu klesla o 0,12 percentuálneho bodu na 6,42 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 3 percentuálne body. Na tlačovej besede o tom informovali generálny riaditeľ ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič a minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 175 021 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s augustom ide o pokles o 3 232 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 80 898 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 7,59 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,11 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 3,24 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval v septembri 206 887 osôb. Medzimesačne je to pokles o 3 031 osôb, v porovnaní so septembrom vlaňajška je to menej o 87 208 ľudí.

Stredoškoláci v evidencii

Ako na tlačovej besede uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, každoročne v septembri sa do evidencie úradov práce prihlasujú absolventi stredných škôl. V minulom školskom roku podľa neho ukončilo štúdium na strednej škole takmer 48,9 tisíca študentov, z nich sa na úradoch práce minulý mesiac zaevidovalo takmer 7 tisíc. Ide o 14,3 % zo všetkých absolventov stredných škôl.

Rok predtým podľa Richtera ukončilo štúdium na strednej škole 45 tisíc študentov a na úrady práce prišlo 7,6 tisíca študentov, čo tvorí 16,9 % zo všetkých absolventov. "Môžeme konštatovať medziročný pokles o 2,6 percenta prihlásených do evidencie v porovnaní rokov 2016 a 2017," povedal minister. Najviac absolventov podľa šéfa rezortu práce a sociálnych vecí prišlo na úrady práce v Košiciach, v Prešove, v Žiline, v Bardejove a v Námestove.

Najviac evidovaných absolventov stredných škôl malo nižšie stredné odborné vzdelanie a stredné odborné vzdelanie. Išlo najmä o absolventov Obchodných akadémií, gymnázií a hotelových akadémií. "Z tých, ktorí sa zaevidovali na úradoch práce, je 92 percent s odborným vzdelaním," tvrdí Richter. Podľa neho by sa títo absolventi mali bez problémov uplatniť na trhu práce. "Som osobne presvedčený, že drvivá väčšina z týchto absolventov dostane ponuku, a nie jednu, bude ich viac," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok