V Afganistane prebiehajú parlamentné voľby, ohrozuje ich Taliban

TA3 TASR
20.10.2018 08:23

Volebné miestnosti otvorili všade tam, kde v prvý deň volieb z rôznych dôvodov nestihli odvoliť všetci občania, ktorí prišli. Podľa šéfa Nezávislej volebnej komisie Abdula Badího Sajáta odvolilo viac ako tri milióny z celkového počtu 8,8 milióna registrovaných voličov.

Odvážni voliči

Najvyššia volebná účasť bola v metropole Kábul, najnižšia naopak v provincii Uruzgán na juhu krajiny. Otvorili ešte 401 volebných miestností, z toho 45 sa nachádza v Kábule. Prvý deň volieb, prvých parlamentných od roku 2010, sprevádzal veľký chaos a volebná komisia sama priznala, že z niektorých volebných oblastí nemá zatiaľ žiadne správy a teda nevie, či v nich voľby prebehli v poriadku.

Členka komisie Vásima Baghdísíová označila hlasujúcich Afgancov za "veľmi, veľmi odvážnych". Zástupca hovorcu Nezávislej volebnej komisie Azíz Ismáilí upozornil, že predbežné výsledky volieb budú zverejnené najskôr v polovici novembra, zatiaľ čo konečné sa očakávajú až v decembri. Celkove malo do 249-členného parlamentu v Kábule kandidovať 2565 osôb vrátane 417 žien. Až desať kandidátov však v uplynulých mesiacoch prišlo o život pri násilných trestných činoch.

Násilnosti a útoky

Voľby sprevádzali aj rozsiahle násilnosti a desiatky útokov zo strany militantov. Ten najväčší sa odohral tesne pred zatvorením volebných miestností na severe Kábulu, kde sa pred volebnou miestnosťou odpálil samovražedný atentátnik. Útoky a násilnosti zaznamenali počas volebného dňa až v 19 z celkového počtu 32 afganských provincií. Na viacerých miestach krajiny militanti strieľali priamo na volebné miestnosti, či na cesty vedúce k nim. Na celom území Afganistanu zahynulo pri útokoch 27 civilistov a 11 príslušníkov bezpečnostných síl.

Militantné extrémistické hnutie Taliban voľby odsúdilo ako "americké sprisahanie zamerané na ospravedlnenie ďalšej zahraničnej okupácie". Zaprisahalo sa, že urobí všetko pre to, aby hlasovaniu zabránilo, pričom varovalo kandidátov a príslušníkov bezpečnostných síl, že sa stanú jeho terčmi, ak sa budú na voľbách podieľať.

Pozorovatelia zaznamenali porušenia zákona

Skončenie hlasovania v parlamentných voľbách v Afganistane sprevádzal chaos - podobne ako ráno pri otváraní volebných miestností, informovala agentúra AP.

Pozorovatelia, ktorí monitorovali priebeh hlasovania vo voľbách do dolnej komory afganského parlamentu, zaznamenali mnohé prípady vážneho porušenia volebného zákona. V niektorých regiónoch pozorovateľom zo Združenia za transparentné voľby ani nedovolili vstúpiť do volebných miestností. Inde im úradníci zakázali preniesť do volebnej miestnosti mobilné telefóny a zaznamenať priebeh hlasovania.

Hovorca nezávislej komisie na skúmanie sťažností súvisiacich s voľbami Alí Rézá Rúhání konštatoval, že "narušenie hlasovacieho procesu vážne ohrozuje transparentnosť volieb". Poukázal aj na to, že IEC nevyriešila väčšinu problémov pri hlasovaní, na ktoré bola oficiálne upozornená. Došlo aj k prípadom vyhrážok na adresu pozorovateľov či k fyzickým útokom na nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok