Opozícia nechce trestať reťazce, Most má vlastné riešenie

TA3 SITA
18.10.2018 12:52

Predsedovia opozičných strán z SaS, Sme rodina, Spolu a predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová zásadne odmietli navrhovaný osobitný odvod vo výške 2,5 % pre obchodné reťazce, ktorý navrhuje strana SNS. Ministerstvo pôdohospodárstva obvinilo opozíciu, že má personálne prepojenia na obchodné reťazce. Most-Híd pritom navrhuje vlastné riešenie osobitného odvodu.

Sulík argumentuje zvýšením cien

Predkladaný návrh do NR SR, o ktorom budú poslanci rokovať v prvom čítaní pravdepodobne budúci týždeň, bude mať po prípadnom schválení za následok podľa opozície najmä zdražovanie cien potravín, na čo doplatia všetci občania Slovenska.

„V NR SR máme ďalšiu hlúposť z dielne Andreja Danka, pretože inak sa tento návrh nedá nazvať. Predseda parlamentu tentokrát rieši osobitný odvod vo výške 2,5 % pre obchodné reťazce, čo považujeme za trest pre ne. Možno to znie z úst SNS dobre, že tie hnusné reťazce ideme potrestať, no treba si uvedomiť, čo sa stane, a to, že reťazce zvýšia svoje ceny potravín na základe odvodu. Ak reťazce ceny potravín nezvýšia, pôjde odvod na úkor prepúšťania zamestnancov. Je veľmi naivné si myslieť, že odvod pôjde iba na úkor zisku ako sa navrhuje v zákone,“ uviedol vo štvrtok predseda SaS Richard Sulík.

Podpora domácich producentov

Opozícia okrem iného vyčíta návrhu aj to, že v ňom stačí mať podnikateľovi dva obchody a už je chápaný ako reťazec a tiež bude musieť platiť 2,5-percentný odvod zo všetkých potravín, ktoré predá. „Dúfam, že všetci poslanci pochopia, že toto poškodí všetkým občanom SR. V SaS budeme skúmať protiústavnosť tohto zákona a rozpor s európskym právom. Odvodom majú byť podporení domáci producenti, čo vítame, no ich podpora musí byť urobená legálnou formou. Podporiť slovenských výrobcov však pre opozíciu znamená výrazne zjednodušiť legislatívu a postarať sa o to, aby slovenských farmárov nejaká mafia na východe krajiny neokrádala o pôdu a dotácie,“ pokračoval Sulík.

Ceny potravín na Slovensku rastú podľa opozície tempom, ktoré je jedno z najrýchlejších v rámci Európskej únie, schválenie návrhu o osobitnom odvode by toto tempo podľa opozície ešte urýchlilo.

„Neustále počúvame, ako chce vláda spomaliť tempo rastu cien potravín, no SNS robí týmto návrhom pravý opak. Nesnaží sa ceny potravín znížiť, pretože odvodom sa ich cena len zvýši. Pred časom sme tu mali od vlády zníženie dane na niektoré potraviny, čím štát prišiel o 90 miliónov eur ročne. Teraz táto vláda plánuje vybrať 120 až 150 mil. eur ročne na osobitnom odvode. Na jednej strane teda jednu daň škrtneme, na strane druhej navrhneme inú daň a vyberieme ešte viac,“ ozrejmila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Kollár sa bojí o potraviny na vidieku

Osobitný odvod môže podľa predstaviteľov opozície spôsobiť aj zatváranie menších potravín na vidieku. „Ako opozícia vyzývame vládu SR aby tento návrh z NR SR stiahla a riešila v agrosektore problémy, ktoré sú naozaj akútne. Saldo zahraničného obchodu v agrosektore podľa odhadov odborníkov dosiahne v tomto roku až 1,7 miliardy eur a potravinová sebestačnosť je na úrovni okolo 37 %. Naši producenti majú problém zásobovať potravinami obchodné reťazce, no SNS chce pre reťazce osobitný odvod. Reťazce zdaňovať netreba. Vyzbieraných 120 miliónov eur by aj tak bolo na základe predchádzajúcich skúseností so stranou SNS neefektívne rozptýlených,“ povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„Zákon je nedomyslený, proti ľuďom, no je zabalený do veľmi pekných slov. Ak má vláda v sebe aspoň trocha sociálneho cítenia, tento návrh musí stiahnuť,“ uzavrel brífing predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Rezort trvá na zaťažení obchodníkov

Ministerstvo pôdohospodárstva v reakcii na tlačovú besedu obvinilo opozíciu, že má personálne prepojenia na obchodné reťazce. To je podľa rezortu dôvodom, prečo je proti prijatiu tohto zákona. Rezort naďalej trvá na zaťažení obchodníkov. "Napriek tomu, že svojim dodávateľom odmietajú zvyšovať ceny dodávok, za posledné obdobie rástli ceny potravín na Slovensku najviac spomedzi krajín V4. Ceny potravín na Slovensku v minulom roku stúpli o 5,4 %, do cien dodávateľov sa však toto zvýšenie nepremietlo. Kam plynú zisky z tohto zvyšovania?" pýta sa ministerstvo v reakcii.

Súčasné prerozdelenie cien potravín je podľa ministerstva nerovnomerné a voči dodávateľom i spotrebiteľom neférové. Obchodná prirážka by mala byť podľa neho úmerná k pridanej hodnote, ktorú konkrétny segment v agropotravinárskom sektore vygeneruje. "Najväčšiu pridanú hodnotu v súčasnosti vytvárajú farmári a spracovatelia potravín, majú však najmenší podiel na profite. Množstvo slovenských dodávateľov predáva svoje výrobky na hranici výrobných nákladov. Pritom pestovať plodiny alebo chovať zvieratá vyžaduje každodennú starostlivosť, ktorá v sebe navyše nesie obrovské množstvo rizík. Farmári a potravinári by za túto prácu mali byť adekvátne odmenení," tvrdí agrorezort.

Ako dodáva, okrem vysokých obchodných prirážok pritom reťazce využívajú aj rôzne aktivity, ako získať od svojich dodávateľov ďalšie financie. "Či už ide o poplatky za letáky, za jubileá, či ďalšie. Tento problém sa netýka len Slovenska, ale celej Európskej únie. Európska komisia už predstavila legislatívu na zamedzenie nekalých obchodných praktík, ktorú iniciovalo práce Slovensko počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie," uzatvára ministerstvo.

Most navrhuje vlastné riešenie

Zavedením osobitného odvodu pre obchodné reťazce nemožno podľa koaličného Mosta-Híd postihovať malých a stredných podnikateľov. "Ak sa chceme postaviť za domácich potravinárov, mali by sme to urobiť tak, aby to nepocítili ani koneční spotrebitelia vo forme vyšších cien, ani samotní potravinári v podobe nižších výkupných cien, ktoré v mnohých prípadoch aj v súčasnosti sú nižšie ako oprávnené náklady výrobcov," zdôraznila v stanovisku hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Most-Híd navrhuje také riešenie, ktoré nastaví vyvážený vzťah medzi reťazcami a domácimi producentmi potravín. "Myslíme si, že by sa legislatívne mala posilniť kontrola reťazcov pri cenotvorbe vo vzťahu k ich dodávateľom. Náš návrh pôjde týmto smerom," avizovala Debnár. Podpora samotného návrhu závisí podľa jej slov od toho, či budú alebo nebudú pripomienky Mosta-Híd akceptované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok