Atentátnici útočili autom plným výbušnín, zranili českých vojakov

TA3 TASR
18.10.2018 00:40

V Afganistane utrpelo päť českých vojakov zranenia po útoku na ich hliadku. Jedného z nich museli operovať, je v ťažkom stave, ale mimo ohrozenia života. Atentátnici zaútočili automobilom, ktorý bol plný výbušnín, na obrnené vozidlo vojakov.

"V stredu 17. októbra 2018 okolo 14.20 h nášho času došlo pri plnení operačnej úlohy strážnou rotou v okolí základne Bagrám v afganskej provincii Parván k útoku na českú patrolu," uviedol rezort obrany v tlačovej správe. Podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Českej republiky explodovala výbušnina uložená v aute, ktorá bola odpálená, keď bolo v blízkosti vozidlo patroly.

Následkom výbuchu sa obrnené vozidlo MRAP prevrátilo a bolo zranených päť českých vojakov. Čtyria vojaci V. B. (1985), M. J. (1984), M. S. (1976), M. Š. (1992) boli ľahko zranení a jeden vojak D. K. (1983) utrpel vážne zranenia, uviedol generálny štáb. Dodal: "Všetkým zraneným vojakom bola na mieste poskytnutá prvá pomoc a následne boli letecky transportovaní do vojenskej nemocnice na základni Bagram."

Traja vojaci boli z nemocnice prepustení a jeden vojak zostáva v nemocnici na pozorovanie. Vojak, ktorý utrpel vážne zranenia podstúpil podľa ministerstva operáciu a je v stabilizovanom stave. Server Novinky.cz si všíma, že tieto informácie prišli krátko po tom, ako na svojej internetovej stránke denník Lidové noviny informoval, že české špeciálne sily zneškodnili v Afganistane spoluorganizátora samovražedného bombového útoku, pri ktorom v auguste neďaleko základne Bagrám v provincii Parván zahynuli traja českí vojaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok