Namiesto zastavenia trúbili, niektorí vodiči bielu palicu ignorovali

TA3 SITA
15.10.2018 19:53

Na vodičov na slovenských cestách dozerali v 51 mestách na 60 priechodoch pre chodcov hliadky z Policajného zboru a Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy v rámci osvetovej akcie Deň bielej palice.

Namiesto zastavenia trúbili, niektorí vodiči bielu palicu ignorovali
TASR/Martin Palkovič

Vodiči nedodržali zákon

Ako ďalej informovala Dušana Blašková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ako najdisciplinovanejší sa ukázali vodiči z Banskobystrického kraja, kde na bielu palicu nereagovalo len 12,2 percent motoristov. Naopak, vstúpiť do svedomia by si mali tí, ktorých dnes uniformy zastavili v Košickom kraji, pretože až 30,1 percenta nedali nevidiacemu na priechode pre chodcov prednosť.

Oproti predchádzajúcemu ročníku je štatistika celoslovensky horšia, pretože 21,1 percenta vodičov nedodržali zákon a nesprávne reagovali na bielu palicu, vlani ich bolo 18,3 percenta.

Mestá potrebujú úpravy

Deviaty ročník Dňa bielej palice priniesol novinku, ktorou bolo zameranie na architektonické bariéry z hľadiska ľudí so zrakovým postihnutím. Iba dostatok informácií o možnostiach, schopnostiach a spôsobe mobility nevidiacich a slabozrakých môže pomôcť pri tvorbe úprav, ktoré im pohyb v priestore uľahčujú. Mestská polícia Bratislavy si tak posvietila na centrum metropoly.

Takmer štyri hodiny sledoval vedúci Oddelenia prevencie architektonických a dopravných bariér Pavol Korček spolu s príslušníčkou polície dočasné prekážky umiestnené na umelých vodiacich líniách na Obchodnej ulici, Námestí SNP a Štúrovej ulici. Za ten čas identifikovali 25 vozidiel, ktoré parkovali na umelých vodiacich líniách. Vodiči boli poučení a dostali informačný leták.

"Mobilita ľudí so zrakovým postihnutím je jeden z najtvrdších orieškov, ktoré musia rozlúsknuť. Predstavy o svojom okolí, o mieste, kde sa aktuálne nachádzajú, si musia vytvárať veľmi prácne. Musia vychádzať len z informácií, ktoré prijímajú sluchom, hmatom, sčasti čuchom a, samozrejme, zvyškami zraku, ak nejakými disponujú. Kladie to vysoké nároky na pamäť, analýzu a dedukciu. Vidiaci dokáže situáciu okolo seba obsiahnuť jediným pohľadom, človek so zrakovým postihnutím si ju musí ´vyskladať´. Som rada, že sa nám aj prostredníctvom tejto osvetovej akcie podarilo širokej verejnosti priblížiť problematiku priestorovej orientácie a samostatného pohybu nevidiacich a slabozrakých,“ uviedla koordinátorka akcie Dušana Blašková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok