Zaplavené cesty a ľudia na strechách. Francúzov trápi počasie

TA3 TASR
15.10.2018 09:32

Francúzske ministerstvo vnútra informovalo, že lejaky a následné záplavy, ktoré postihli juh krajiny, si vyžiadali už najmenej 13 obetí na životoch.

Prerušené vlakové spojenie

Ďalších najmenej osem osôb utrpelo zranenia a jedna osoba je nezvestná, uviedol portál France Info. Spravodajská televízia BFMTV okrem toho uviedla, že vzhľadom na riziko pretrhnutia hrádze hasiči pristúpili k evakuácii asi 1000 obyvateľov obce Pezens a 300 obyvateľov obce Cuxac. Do bezpečia ich prepravujú pomocou vrtuľníkov. Evakuácia sa začala aj z obcí Estagnols a Istagnac.

Gérard Larrat, primátor mesta Carcassonne, ktoré je záplavami tiež vážne postihnuté, pre spravodajský portál France Info uviedol, že úrady znepokojuje pretrvávajúci trend stúpania hladiny rieky Aude. Rieka Aude mala okolo 04.00 h SEČ hladinu vo výške dva metre a krátko pred 10.00 h SEČ dosiahla päť metrov. Primátor Carcassonne súčasne vyzdvihol, že občania mesta rešpektovali nariadenia a odporúčania miestnej policajnej prefektúry.

Mnohé cesty v departemente Aude sú úplne zaplavené. Úrady obyvateľom odporúčajú nevydávať sa na cesty, nepribližovať sa k rozvodneným tokom a presunúť sa na vyššie poschodia budov. Vlakové spojenie medzi mestami Narbonne a Carcassonne je prerušené. Úrady vysvetlili, že železničná stanica v Narbonne je mimo prevádzky.

Dažde zasiahli asi 60 obcí

Do departementu Aude smeroval i francúzsky premiér Édouard Philippe. Sprevádzať by ho mal minister životného prostredia François de Rugy. Francúzske médiá uvádzajú, že takáto povodeň na rieke Aude bola naposledy v roku 1891.

Francúzska meteorologická služba v súvislosti s očakávaným vývojom počasia vyhlásila červený - najvyšší - stupeň pohotovosti pred záplavami okrem Aude aj v ďalších piatich departementoch krajiny: Aveyron, Haute-Garonne, Hérault, Pyrénées-Orientales a Tarn.

Úrady departementu Aude vyzvali obyvateľov, aby sa za žiadnych okolností nepoužívali auto, pretože cesty sú zaplavené a podmyté. S výnimkou diaľnice je veľká časť vozoviek zaplavená, pričom hladina vody na nich sa pohybuje od 50 cm do jedného metra. Rozvodnené rieky v oblasti mesta Carcassonne odniesli aj dva mosty. Vyučovanie vo všetkých školách departementu Aude bolo v pondelok zrušené.

Lejaky a záplavy najviac zasiahli asi 60 obcí a miest ležiacich severne a severovýchodne od Carcassonne. Najviac zrážok padlo na obec Villemoustaussou v regióne Languedoc-Roussillon departementu Aude, kde sa podľa žandarmérie miestni obyvatelia pred vodným živlom museli uchýliť na strechy svojich zaplavených domov.

Podľa odhadov meteorológov v departemente Aude v noci na pondelok v priebehu šiestich hodín spadol šesťmesačný úhrn zrážok. Predpovede počasia naznačujú, že výdatné dažde by mali ostať okolo poludnia; stúpanie hladiny riek by sa malo zastaviť okolo 21.00 h SEČ, informoval spravodajský kanál LCI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok