Festival dobrodružných filmov HoryZonty vsadili na hostí z Čiech a Slovenska

TA3
18.10.2017 10:27

Hlavnou hostkou jedenásteho ročníka festivalu dobrodružných filmov HoryZonty v Trenčíne bude Češka Jana Henychová, ktorá patrí medzi svetovú špičku v pretekoch psích záprahov.

Festival dobrodružných filmov HoryZonty vsadili na hostí z Čiech a Slovenska

Himalájski horolezci

„Henychová návštevníkom HoryZontov sprostredkuje vo svojej prezentácii okrem iného aj zážitky z najťažšej európskej súťaže Femundlopet so štartom a cieľom v nórskej Alte, ktorú v roku 2016 ako vôbec prvá cudzinka dokončila,“ povedala riaditeľka podujatia Mária Dutková. Trať dlhú 586 km zdolala za štyri dni. Práve týmto výkonom sa zapísala do histórie svetového mushingu (pretekov so psími záprahmi).

Nemalé zastúpenie v podobe atraktívnych hostí bude mať na HoryZontoch horolezectvo. Organizátori tento raz vsadili na protagonistov domácej scény a podľa slov Dutkovej sa diváci majú na čo tešiť. „Ešte pred oficiálnych otvorením festivalových brán sa v utorok 7. novembra publiku predstaví v rámci špeciálnej sekcie Umenie a šport v živote telesne postihnutých s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky jeden z najznámejších českých himalájistov Honza Trávniček. Po jeho boku bude stáť Jan Říha, ktorý sa ako prvý nevidiaci horolezec na svete pokúsil o výstup na šiestu najvyššiu horu sveta Cho Oyu,“ prezrádza Dutková.

Vo štvrtok 9. novembra, dostane slovo náš v súčasnosti najúspešnejší himalájsky horolezec Peter Hámor. Májovým výstupom na osemtisícovku Dhaulágiri zavŕšil svoju korunu Himalájí.

S čerstvými zážitkami z Kirgizska sa v sobotu 9. novembra sa s návštevníkmi podelia účastníci štvorčlennej expedície, ktorá koncom augusta vyliezla novú a ťažkú cestu v oblasti Pamír. Na HoryZonty prídu hneď traja členovia expedície: Vlado Linek, Martin Grajciar a mladý a talentovaný Trenčan Ondrej Húserka.

ondrej-huserka3_0a000002-1057-ec1e.jpg

Život bez plytvania a odpadu

Spestrením sobotného program bude určite i unikátny cestovateľ a dobrodruh Peter „Becko“ Ondrejovič. Vo svojej multimediálnej prezentácii ponúkne návštevníkov pohľad na 23 rokov bádania fenomenálnou Venezuelou – krajinou s neskutočným prírodným potenciálom.

„Trochu z iného súdka bude prednáška Petry Csefalvayovej INCIEN. Bude totiž o tom, ako žiť bez plytvania a bez odpadu,“ hovorí žena stojaca na čele festivalu, ktorý má ambíciu nielen ľudí zabávať, ale aj vzdelávať a budovať ich vzťah k prírode.

Festival HoryZonty sa uskutoční od 9. do 11. novembra v priestoroch Kina Hviezda a Klubu Lúč v Trenčíne. Gro podujatia tvoria nielen prezentácie a diskusie so zaujímavými ľuďmi zo sveta outdooru, ale aj filmy od našich i zahraničných autorov, výstavy fotografií a sprievodný program. Festival sa koná aj vďaka podpore Mesta Trenčín.

horyzonty_0a000002-103c-a1a5.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok