PR správa

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko odpovedá, ako veľmi rizikové je priame investovanie bežných ľudí do dlhopisov

PR
28.9.2018 17:11

Ako veľmi rizikové je priame investovanie bežných ľudí do dlhopisov? Penta plánuje vydať dlhopisy na stavbu nemocnice v Bratislave.

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko odpovedá, ako veľmi rizikové je priame investovanie bežných ľudí do dlhopisov

Odpovedá Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

V praxi sa stretávam s tým, že mnoho ľudí vníma na základe klamlivej reklamy firemné dlhopisy ako výhodnejšiu alternatívu bankového účtu alebo vkladnej knižky. To je však zásadná chyba. Firemný dlhopis je cenný papier, ktorý so sebou nesie výrazne vyššie riziko v porovnaní s akýmkoľvek bankovým účtom. To neznamená, že nemožno investovať do žiadneho z dlhopisov. Treba si však dôsledne zanalyzovať riziká a poradiť sa s odborníkom ešte predtým, ako dlhopisy nakúpite.

Osobne firemné dlhopisy neodporúčam kupovať, keďže sú všeobecne rizikovejšie ako iné investície. Ak chcete aj tak investovať do dlhopisu Penty, v  prvom kroku sa pozrite do prospektu dlhopisu a skontrolujte, akú kapitálovú štruktúru má konkrétna firma z holdingu, ktorá bude vydávať tento dlhopis a čo má rating od niektorej z renomovaných agentúr.

Takisto si treba preveriť hospodárenie firmy na portáli Finančnej správy alebo na webe Finstat.sk. Niečo napovedia aj informácie z minulosti o tom, ako Penta splácala predtým vydané dlhopisy.

Pri firemných  dlhopisoch je vždy namieste otázka, prečo ide firma do tohto typu financovania. Štandardný spôsob financovania firiem totiž prebieha cez bankové úvery. Ak firma na Slovensku siaha po dlhopisoch, je to hneď prvý varovný signál. Banka si totiž firmu detailne preveruje a analyzuje, či riziko nesplatenia pôžičky nie je príliš veľké. A ak je, peniaze firme neposkytuje vôbec alebo nie v žiadanom objeme.

Nevýhodou bežného človeka je, že nedokáže detailne vyhodnotiť riziko, ako to robia takzvaní inštitucionálni investori. Navyše, časť ich zdrojov tvorí rizikový kapitál, ktorý sa snaží o vysoké zhodnotenie aj za cenu, že to občas vôbec nevyjde a o investíciu príde. Je dôležité si uvedomiť, že bežný človek nie je v takej pozícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok