Prehovorila žena, ktorá obvinila slovenského biskupa zo zneužívania

TA3 SITA TASR
26.9.2018 10:51

Hoci biskup Milan Chautur trvá na svojej nevine, žena, ktorá ho obvinila zo sexuálneho zneužívania vo svojom detstve, si za obvinením stojí. Vyplýva to z jej vyjadrenia, ktoré anonymne poskytla médiám.

Prehovorila žena, ktorá obvinila slovenského biskupa zo zneužívania
TASR

Vec je pre ňu traumatizujúca

Pani Martina žije v zahraničí. Pre RTVS uviedla, že zneužívanie sa začalo, keď bola šesťročným dievčaťom a trvalo niekoľko rokov. Celá vec je vraj pre ňu veľmi traumatizujúca.

Biskupa, ktorý akékoľvek zneužívanie odmietol, podporil napríklad poslanec Richard Vašečka, alebo rada hierarchov gréckokatolíckej cirkvi. "Rada hierarchov Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku vyjadruje svoju podporu vladykovi Milanovi Chauturovi CSsR, košickému eparchiálnemu biskupovi. Dôverujeme jeho vyjadreniu, ktorým odmietol vznesené obvinenie zo sexuálneho obťažovania. Modlíme sa zaňho a za skoré a objektívne ukončenie vyšetrovania. Zároveň sa modlíme za obete zneužívania a za to, aby sa čo najintenzívnejšie napomáhala nulová tolerancia voči skutkom zneužívania," uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa medializovaných informácií polícia vec prešetrila a označila za neopodstatnenú. „Je vecou ďalších orgánov činných v trestnom konaní, aby vec definitívne dotiahli a uzavreli. Každé zneužívanie – v cirkvi či mimo nej – je veľkým zlom, pred ktorým treba chrániť zvlášť deti a mladých v maximálne možnej miere a nedovoliť, aby sa tolerovalo a zametalo pod koberec,“ uviedol Vašečka.

Meno biskupa najprv nezverejnili

Žena obvinila vladyku Chautura, ktorý je gréckokatolíckym biskupom košickej eparchie, zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Obvinenie najprv zverejnil bez mena biskupa Denník N v rozhovore s bývalým katolíckym kňazom Miroslavom Kocúrom.

Podľa Eparchiálneho úradu v Košiciach v novembri 2017 bola na úrad v Košiciach ohlásená návšteva veriacich s gratuláciou k jubileu vladyku Milana Chautura spojená so žiadosťou, aby mohla byť zaznamenaná pre televízny program Návraty a stretnutia. „V skutočnosti však neprišla ohlásená skupina, ale len jedna pani s kameramanom. Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere dotyčná pani pred kamerou obvinila Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Vladyka toto obvinenie jednoznačne odmietol,“ uvádza sa v stanovisku úradu, ktoré poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Podľa stanoviska KBS sa ukázalo, že stretnutie bolo zinscenované pre celkom iný účel aj inú reláciu. „Následne sa pani obrátila aj na políciu. Milan Chautur sa podrobil vyšetrovaniu a polícia vo veci koná. Informáciu o tom, či spomenutá pani kontaktovala aj príslušné vatikánske úrady, ktoré sú pri takýchto obvineniach kompetentné z hľadiska cirkevného práva, Eparchiálny úrad nemá. Vznesené obvinenie však vladyka jednoznačne odmieta a verí, že pravda v celej veci vyjde na povrch," uvádza sa v stanovisku z minulého týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok