Breivik by chcel trest smrti alebo oslobodenie

TASR
18.4.2012 19:02

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes počas výsluchu pred súdom vyhlásil, že za zabitie 77 ľudí by mal dostať buď trest smrti, alebo by ho mali zbaviť obvinení.

Breivik by chcel trest smrti alebo oslobodenie
SITA

Maximálny trest v trvaní 21 rokov, ktorý mu v prípade usvedčenia hrozí podľa platných nórskych zákonov, v tejto súvislosti označil za "úbohý".
"Podľa môjho názoru je 21 rokov väzenia úbohým trestom. Sú len dva možné výsledky tohto prípadu, ku ktorým by som mal rešpekt: trest smrti alebo oslobodenie," vyhlásil Breivik v odpovedi na otázky prokurátora.

Trest smrti, ktorý v Nórsku nemožno udeliť, si obžalovaný neželá, ale takýto rozsudok by podľa vlastných slov rešpektoval. Zdôraznil, že sa smrti nebojí, v opačnom prípade by sa neodhodlal k vlaňajším útokom.
Výsluch sa dnes sústreďoval na Breivikove kontakty s ďalšími militantnými nacionalistami a skupinu "Templárski rytieri", ku ktorej podľa vlastných slov patrí.

Prokurátori sa domnievajú, že žiadna organizácia v podobe, v akej ju opisuje obvinený, neexistuje. Otázka jej existencie bude kľúčová pri posudzovaní Breivikovej duševnej spôsobilosti a jeho schopnosti niesť trestnú zodpovednosť.
Breivik sa dnes odmietal o záležitosti Templárskych rytierov podrobnejšie vyjadrovať. Detaily o ľuďoch, s ktorými bol v kontakte, neprezradil s argumentom, že nechce prispieť k ďalším zatknutiam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok