Európania obídu americké sankcie, chcú zachovať dohodu

TA3 TASR
25.9.2018 09:16

Dohoda o iránskom jadrovom programe by mala zostať v platnosti aj potom, ako sa rozhodli od nej odstúpiť Spojené štáty. Zhodli sa na to zástupcovia Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, Ruska a Iránu, ktorí sa zišli v New Yorku na okraj zasadania Valného zhromaždenia OSN.

Európska únia vytvorí nové platobné kanály na uľahčenie obchodovania s Iránom a na obídenie sankcií uvalených Spojenými štátmi na Teherán, vyhlásila šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová. Jej oznámenie nasledovalo po stretnutí so zástupcami Británie, Francúzska, Nemecka, Ruska, Číny a Iránu, ktoré sa konalo popri všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Mogheriniová oznámila, že všetci účastníci sa zhodli, že Irán plní svoje záväzky uvedené v historickej jadrovej dohode z roku 2015, od ktorej americký prezident Donald Trump v máji odstúpil, na zdesenie tradičných spojencov jeho krajiny. Nový nástroj umožní spoločnostiam obchodovať s Iránom bez toho, aby porušili sankcie USA, vrátane tých, ktoré sú uvalené na vývoz ropy, dodala Mogheriniová. Blízkovýchodná krajina patrí k významným vývozcom tejto komodity.

Spojené štáty v auguste znovu zaviedli sankcie voči Teheránu a tieto opatrenia budú trestať okrem iného aj zahraničné spoločnosti obchodujúce s Iránom. Druhé kolo amerických sankcií sa očakáva v novembri a ich cieľom bude získať úplnú kontrolu nad vývozom iránskej ropy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok