Rezort školstva zastavil konanie vo veci registrácie SAV

TA3 TASR
20.9.2018 17:33

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu zastavilo konanie vo veci registrácie Slovenskej akadémie vied. Rozhodnutie vydalo 10. septembra po prerokovaní s Generálnou prokuratúrou SR.

Rezort školstva zastavil konanie vo veci registrácie SAV
SITA/Martin Medňanský

Ministerka Martina Lubyová prerokovala obsah návrhu GP s prokurátorom GP SR. Podľa rezortu sa aj po tom opätovne potvrdilo, že ministerstvo nemohlo uskutočniť zápis navrhovaných údajov do registra verejných výskumných inštitúcií, a to z dôvodu nedodržania zákonom stanovených postupov a termínov zo strany zriaďovateľa, teda Slovenskej akadémie vied. Upozornilo, že inak by konalo v rozpore so zákonom.

Ministerstvo tiež oznámilo, že v najbližších dňoch zamestná špecializovaného pracovníka na komunikáciu medzi štatutármi organizácií v rámci pracovných skupín. Tie začnú od budúceho týždňa pracovať na riešení stavu v oblasti administratívy a sociálnych otázok spojených s plánovanou transformáciou.

Výskumná agentúra zase vydá usmernenie vo veci výzvy Dlhodobý strategický výskum, ktoré umožní SAV hlásiť sa do nej v ľubovoľnej právnej forme. "Týmto krokom sa odstraňuje akákoľvek pochybnosť o možnosti účasti SAV a jej ústavov vo výzvach DSV bez ohľadu na ich právny status," poukázalo ministerstvo. Rezort upravil aj splátkové kalendáre dotknutým organizáciám SAV, ktoré platia korekcie v oblasti eurofondov. "Ministerstvo sa tiež v záujme SAV odvolalo na Ministerstve financií SR vo veci korekcie vo výške 730.000 eur, ktorú má SAV zaplatiť na základe nálezu Úradu pre verejné obstarávanie v súvislosti s nezákonným postupom Úradu SAV pri verejnom obstarávaní nábytku vyhlásenom v roku 2015," doplnil odbor komunikácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok