Explózie rozmetali somálsku metropolu, hlásia vyše 200 obetí

TA3 ČTK
15.10.2017 14:10

Počet mŕtvych po útokoch v somálskej metropole Mogadišo stúpol podľa agentúry DPA už na najmenej 231. Oznámila to miestna polícia a potvrdili to zdroje z nemocnice. Zranených je viac ako 200 ľudí a úrady sa obávajú, že počet obetí sa ešte zvýši. Už teraz pritom ide o najtragickejší útok v Somálsku.

Vláda zatiaľ oficiálnu bilanciu počtu obetí nezverejnila. Premiér však uviedol, že takmer všetky obete boli civilisti. Najvážnejšia bola explózia nákladného auta. Výbuch bol taký silný, že poškodil aj okolité budovy. Záchranári v nich následne objavili ďalších mŕtvych.

K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, vláda však pripisuje zodpovednosť islamistom z hnutia Šabáb. To je napojené na teroristickú sieť Al-Káida a usiluje sa o zvrhnutie prozápadnej somálskej vlády. V krajine chce zaviesť prísne islamské právo šaría.

Krv pre obete na výzvu lekárov už darovali tisíce obyvateľov mesta vrátane prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda. Útok odsúdili aj Spojené štáty, ktoré pomáhajú somálskej vláde v boji proti Šabábu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok