Vyrastie v Poľsku Fort Trump? USA zvažujú trvalú základňu

TA3 SITA
19.9.2018 00:43

Spojené štáty by mohli v Poľsku zriadiť novú vojenskú základňu, ktorá by sa mohla volať Fort Trump. Na návšteve Spojených štátov to vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Americký prezident Donald Trump prisľúbil, že bude "veľmi vážne" zvažovať posilnenie vojenskej prítomnosti USA v Poľsku. Povedal to novinárom v Oválnej pracovni Bieleho domu počas utorňajšej návštevy poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Varšava žiada o posilnenie vojenskej prítomnosti USA v Poľsku už dlhšie, a to najmä v obave pred situáciou na Ukrajine a množiacimi sa provokáciami zo strany Moskvy. Podľa amerického prezidenta je poľský návrh na posilnenie americkej vojenskej prítomnosti v tejto krajine "určite niečím, o čom sa budeme rozprávať".

V Poľsku slúži momentálne 3-tisíc amerických vojakov na rotačnom princípe, pričom Poľsko žiada výrazné zvýšenie ich počtu, ako aj to, aby šlo o ich permanentnú prítomnosť. Ako na tlačovej konferencii po rokovaní s Dudom dodal americký prezident Donald Trump, Poľsko núka Američanom za vybudovanie novej vojenskej základne na jeho území 2 miliardy dolárov. Trump počas Dudovej návštevy v Bielom dome prisľúbil, že bude aj tento návrh "veľmi vážne zvažovať".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok