PR správa

Špekulovanie s cudzími menami sa môže vypomstiť

PR
17.9.2018 14:57

Konzervatívni investori sa v snahe zarobiť peniaze „bez rizika“ dopúšťajú rôznych investičných chýb. V poslednom čase sa na trhu objavilo viacero investičných produktov, ktoré sa tvária ako bezpečná investícia. Svoju podstatu zakrývajú pod marketingovými názvami, ako napríklad Prémiový depozit, Premium Deposit alebo dokonca Premium Deposit Plus.

Špekulovanie s cudzími menami sa môže vypomstiť
ČTK/Fotobanka ČTK/Horázný Josef

Založené sú na princípe, že pri pozitívnom vývoji zarobí klient približne 2 až 3 % p.a., pri negatívnom vývoji dochádza ku konverzii pôvodnej eurovej investície napríklad do dolára alebo inej meny.

Dohodnete si napríklad termínovaný vklad na dva týždne v eurách. Ak bude kurz EUR/USD pri splatnosti termínovaného vkladu vyšší ako pri jeho zriadení, dostanete síce dohodnutý úrok, no vaša investícia sa skonvertuje do dolárov. To v konečnom výsledku môže znamenať, že prídete o časť istiny.

Každou investíciou mimo referenčnej meny (pre 99 % Slovákov je to euro), podstupuje investor tzv. menové riziko. „Toto posúva akúkoľvek konzervatívnu investíciu do špekulatívnej roviny. Aktuálnym príkladom je investícia do zdanlivo bezpečných štátnych dlhopisov v tureckej líre. Pri investovaní nie je dôležité koľko zarobíte, keď máte pravdu, ale koľko prerobíte, keď ju nemáte,“ cituje Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments istého úspešného investora. Dodal, že priemerná mesačná zmena kurzu menového páru EUR/USD za posledných 10 rokov bola približne 3 %. „V extrémnych obdobiach došlo za jeden mesiac k zmene kurzu aj o viac než 8 %. V dávnejšej minulosti by sme našli aj väčšie pohyby,“ upozornil Ďurik.

Menovému riziku by sa mali vyhnúť všetci investori, hlavne konzervatívni. Neprináša žiadnu pridanú hodnotu, nie je za ním investičná logika alebo zákonitosť (výnimkou sú niektoré špecifické situácie). „Pri akciách je zrejmé, že z dlhodobého hľadiska majú rastúcu tendenciu, lebo do istej miery kopírujú globálny rast a napredovanie sveta. Investícia do malých a stredných akciových spoločností je rizikovejšia ako investícia do veľkých, už etablovaných firiem a mala by priniesť vyšší výnos. Ale meny? Pri nich sa podobná logika hľadá ťažko,“ vysvetlil generálny riaditeľ Acrossu.

Cudzie meny sú ako oheň – dobrý sluha, ale zlý pán. Ak niekto ponúka bezpečnú investíciu, v ktorej je zakomponované menové riziko, treba byť opatrný. „V našich dvoch konzervatívnych investičných riešeniach – Across Intelligent Bond Portfolio+ a Across Bond+ eliminujeme menové riziko v čo najväčšej miere. Výsledky oboch produktov svedčia, že ide o správne rozhodnutia. Za posledné tri roky je Across Bond+ najvýkonnejším dlhopisovým fondom na svete zameraným na dlhopisy strednej a východnej Európy, Across Intelligent Bond Portfolio+ poráža väčšinu svojej globálnej konkurencie,“ uzatvoril M. Ďurik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok