Fico predstavil sociálne opatrenia, pomôžu ľudom i ekonomike

TA3 TASR
16.9.2018 13:46

Slovensku sa darí, ekonomika je na vzostupe. Ľuďom treba preto ponúkať opatrenia, ktoré zvyšujú ich životnú úroveň. V našej nedeľnej diskusnej relácii V politike to vyhlásil predseda Smeru-SD a poslanec Národnej rady SR Robert Fico. Opatrenia, ktoré presadzujú sociálni demokrati, podľa neho pomáhajú ľuďom, ekonomike aj štátu.

Ako príklad opatrení uviedol poukazy rodinám v sume 150 eur na lyžiarske zájazdy a školy v prírode. Tvrdí, že pomohli rodičom aj malým hotelom a penziónom. Podobný efekt mali mať vlaky zadarmo, ktoré využíva podľa Fica 1,2 milióna ľudí, stúpa aj počet platiacich cestujúcich a súčasne klesá strata železníc. V tejto súvislosti predseda Smeru-SD zareagoval na opozíciu, ktorá hovorí o možnom rušení podobných opatrení. "Pravica vždy len hovorí, ale keď príde na lámanie chleba, tak tým ľuďom nikdy nič nedá," poznamenal.

Pokiaľ ide o obedy zadarmo pre posledný ročník predškolského vzdelávania a základné školy, Fico poukazuje na to, že sú bežné aj v iných, napríklad severských krajinách. "Ak sa toto opatrenie osvedčí, budeme mať záujem ho rozšíriť aj na žiakov stredných škôl," zdôraznil predseda Smeru-SD, podľa ktorého sa bude k 1. januáru 2019 opatrenie týkať približne 510.000 žiakov. Vyžiadať si to má okolo 100 miliónov eur. Smer-SD podľa svojho predsedu pripravuje aj ďalšie opatrenia ako zdvojnásobenie vianočných príspevkov pre dôchodcov či "áčkových” liečebných poukazov.

V prípade zastropovania dôchodkov Fico preferuje, aby zásadné zmeny boli prijímané ústavnou väčšinou, pričom Smer-SD presadzuje na odchod do dôchodku vek 64 rokov. Chce zagarantovať udržateľnosť dôchodkového zabezpečenia a aby ľudia odchádzali do dôchodku vo veku, keď si dôchodok ešte budú môcť užiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok