Česko je dosť solidárne. Sýrske siroty neprijmeme, vyhlásil Babiš

TA3 TASR
15.9.2018 17:08

Český premiér Andrej Babiš odmietol návrh, aby Česko prijalo 50 maloletých sirôt zo Sýrie. "Prečo by sme ich prijímali? Máme siroty aj u nás, ktoré musíme pripraviť do života," povedal Babiš pre denník Právo. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Päťdesiat detí bez rodičov

Podľa Babiša je už Česká republika solidárna dostatočne. "Od roku 2015 sme do rôznych krajín kvôli migrácii poslali 2,5 miliardy, pomáhame na mieste v Sýrii lekármi i expertmi, v Česku sme ošetrili 2500 pacientov vrátane množstva sýrskych detí," podotkol český premiér, ktorý sa zároveň pozastavil nad tým, že sa riešia len siroty zo Sýrie, a nie napríklad z Ukrajiny.

S návrhom, aby ČR poskytla azyl 50 deťom bez rodičov z utečeneckých táborov v Grécku či Libanone, prišla predtým europoslankyňa za KDU-ČSL Michaela Šojdrová. O deti by sa v Česku podľa europoslankyne postarali neziskové a charitatívne organizácie, prípadne detské domovy zriaďované krajmi či cirkvami.

Babiš: ČR musí sprísniť tresty za prevádzačstvo

Na otázku, čo s legálnou migráciou, Babiš podľa servera Novinky.cz odpovedal: "ČR dáva pracovné víza na základe požiadaviek firiem a inštitúcií, ročne to je zhruba 28.000 ľudí. Každý, kto k nám príde, má povolenie. A ministerstvo vnútra starostlivo analyzuje, komu ho dá".

Zároveň dodal, že ČR musí sprísniť tresty za prevádzačstvo a zamerať sa na účelové sobáše, ako aj zjednodušiť návratovú politiku pri delikvencii. "Nepodceňujeme to, a preto pripravujeme komplexný návrh. Do Vianoc by mal byť hotový," uviedol Babiš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok