SaS predložila do parlamentu zrušenie imunity

SITA, TASR
18.4.2012 13:30

Liberálna SaS chce poslancom Národnej rady SR a sudcom Ústavného súdu (ÚS) SR siahnuť na trestnoprávnu imunitu a obmedziť počet poslancov na sto už v máji.

SaS predložila do parlamentu zrušenie imunity
TASR

Návrh na zníženie počtu poslancov predseda SaS Richard Sulík obhajuje úsporou peňazí. „Občania ušetria niekoľko miliónov eur ročne. Za tieto peniaze môžu byť riešené platy poslancov hneď v niekoľkých okresoch,“ povedal v stredu na tlačovej besede. O oboch návrhoch by sa malo rokovať 2. mája, na tento deň je avizované schvaľovanie Programového vyhlásenia vlády Roberta Fica.

V parlamente nemožno bez spolupráce so Smerom-SD presadiť žiaden návrh, SaS so sociálnymi demokratmi ale o podpore návrhov nediskutovala. Podľa Sulíka sa o znížení počtu poslancov hovorí už dva roky a o zrušení imunity už dvadsať rokov. „Dosť bolo rečí, teraz to už jednoducho treba urobiť. SaS vraví: Tu je našich jedenásť hlasov, ktoré Smeru-SD chýbajú do ústavnej väčšiny. Teraz sa ukáže, či slovo Roberta Fica je slovo chlapa,“ vyhlásil.

 

Návrhy SaS o imunite a poslancoch sú marketingový ťah, tvrdí Laššáková

Návrhy SaS na zrušenie trestnoprávnej imunity či zníženie počtu poslancov zo 150 na 100 považuje predsedníčka klubu Smeru-SD a podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková za marketingový ťah. "Sú to ústavné zákony, bolo by bývalo korektné, aby to s nami aspoň prerokovali," zareagovala na aktivitu liberálov pre agentúru SITA. Či návrhy Smer-SD podporí, priamo nepovedala.

Hlasovaniu by podľa nej mali predchádzať politické rokovania. "Ústava bude mať 20 rokov, zaslúži si pozornosť, aby to bolo spravené dobre," zdôraznila. Dodala, že zmenám sa Smer-SD síce nebráni, ale deklarovanie podpory istému zámeru neznamená automatickú podporu návrhu SaS v parlamente. "Ideme sa teraz predbiehať, kto to do parlamentu predloží prvý," pýta sa.

Opoziční kolegovia SaS so zrušením trestnoprávnej imunity vecný problém nemajú, k zníženiu počtu poslancov v predloženej podobe sa stavajú skepticky. Predseda klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník sa nazdáva, že takúto zmenu treba prijímať v jednom balíku so zmenou volebného zákona. Pripomenul, že kým na zmenu počtu poslancov je potrebná ústavná väčšina, novelu volebného zákona vie vládny Smer-SD presadiť vlastnými hlasmi.

"Chytiť sa do pasce a prenechať Robertovi Ficovi možnosť argumentácie, že po zmene počtu poslancov musí zmeniť volebný zákon, ktorý si potom schváli na svoj obraz... Toto nevidieť je dosť naivné," povedal na margo aktivity SaS. Na otázku, či SDKÚ-DS v máji redukciu poslancov v parlamente podporí, však priamo neodpovedal. "To nemá jednoduché odpovede. Pre nás je to balík," vyhlásil.

Predloženie návrhu na zníženie počtu poslancov bez konzultácií v opozícii či so Smerom-SD považuje podpredseda klubu KDH Pavol Abrhan za výstrel do vzduchu. "Je to len propagandistický ťah," povedal s tým, že na takéto zmeny je potrebná široká zhoda. Podobný názor zastáva šéf klubu Mosta-Híd László Solymos. "Momentálne to vnímam ako politický marketing."

Liberáli návrhy predložili do parlamentu 17. apríla, rokovať by sa o nich malo 2. mája, na vtedy je avizované schvaľovanie Programového vyhlásenia vlády Roberta Fica. Podľa lídra liberálov nie je dôvod čakať, keďže zníženie počtu poslancov navrhol sám Fico a na zrušení trestnoprávnej imunity sa zhodli všetky parlamentné strany už krátko po voľbách. Ani jeden z predložených návrhov bez podpory Smeru-SD v parlamente schváliť nemožno.



zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok