Politológovia sa zhodujú: Kandidátov na post šéfa SDKÚ-DS môže byť viac

TASR
18.4.2012 13:19

Hoci sa v súvislosti s postom predsedu SDKÚ-DS už skloňujú mena troch členov strany, do májového kongresu by ich mohlo byť viac.

Politológovia sa zhodujú: Kandidátov na post šéfa SDKÚ-DS môže byť viac
SITA

Zhodli sa na tom nezávisle od seba politológovia Michal Horský a Grigorij Mesežnikov, ktorí zhodne tvrdia, že takáto konkurencia je prirodzená a môže strane prospieť.


"Pôvodný koncept Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša na miesto seba ustanoviť prostredníctvom takzvaných demokratických primárok kandidátku Luciu Žitňanskú, zdá sa, že naráža na prirodzený odpor. Je to dôkazom toho, že strana nie je hodnotovo mŕtva, keď sa k Žitňanskej a Pavlovi Frešovi pridáva aj kandidát z východného Slovenska - Viliam Novotný. Nepochybne však v tejto komplikovanej hre s určitosťou môžeme čakať, že sa ešte jeden-dvaja kandidáti objavia... Za takýchto čiernych koňov považujem Ivana Štefanca a Ľudovíta Kaníka," povedal Horský.


Politológ pripúšťa, že najpravdepodobnejšími kandidátmi v boji o post šéfa strany sú v súčasnosti Frešo a Žitňanská. Medzi nimi podľa neho zrejme zaváži aj to, kto ich nomináciu podporí. "Pán Frešo má podporu štruktúr Slovenska, za pani Žitňanskou však stojí Bratislava a otcovia - zakladatelia strany, čo je obrovská sila," uviedol Horský.


Kto z tejto dvojice by sa viac hodil na šéfa SDKÚ-DS, sa neodvážil hodnotiť ani Mesežnikov. O víťazovi budú podľa neho zrejme rozhodovať hodnoty, ktoré ponúknu. Vyjadrenia Žitňanskej a Freša podľa Mesežnikova naznačujú, že exministerka spravodlivosti chce skôr presadzovať politiku pokračovania reforiem, ktorú naštartovalo predchádzajúce vedenie strany. Koncept predsedu Bratislavského samosprávneho kraja má podľa neho viac "ľudový charakter" a naznačuje dokonca aj kresťanský motív.


"Myslím si, že by členovia strany mali zvážiť, či budú väčšmi zvýrazňovať napríklad kresťanský rozmer a tak by to bola väčšia konkurencia KDH, alebo zdôrazňovať občianske postoje. Druhý trend reprezentuje skôr pani Žitňanská, hoci aj pán Frešo bol členom Demokratickej strany," poznamenal politológ. Podľa neho nemožno vylúčiť, že v priebehu mesiaca pribudnú ďalší kandidáti na post predsedu, zabúdať netreba ani na to, že definitívne kandidatúru doteraz potvrdila len Žitňanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok