Premiér Nečas nebude vládnuť s pôvodnými Vecami verejnými

TA3, TASR
18.4.2012 12:16

Do pondelka sa rozhodne, či česká vládna koalícia krízu prežije, alebo budú predčasné voľby. Véčkari už so svojich radov vylúčili poslancov, ktorí sa pridali k odchádzajúcej Karolíne Peake, i Víta Bártu, odsúdeného za korupciu.

Ak nebude do pondelka jasná väčšina pre vládu, bude chcieť Nečas rýchle predčasné voľby.
Koaličná zmluva podľa neho nie je zdrapom papiera a chce pokračovať v jej naplňovaní, ale dal jasne najavo, že iba s ľuďmi, ktorých sa podarí vicepremiérke Karolíne Peake získať pre jej platformu, nie s tými, ktorí zostanú pod Bártovým vplyvom.


Pôvodná koalícia ODS, TOP 09 a VV, ako sa vytvorila po voľbách v roku 2010 s väčšinou 118 hlasov, je tak definitívne minulosťou, konštatuje český spravodajský server iDnes.cz.


"Ak nebude mať najneskôr do pondelka k dispozícii predseda vlády jasnú informáciu, že vláda má dostatočnú väčšinu, je správnym riešením usporiadanie predčasných volieb do Poslaneckej snemovne ešte v júni. Nepristúpim na žiadny postup agónie vlády v závislosti na tom, ako sa vyspia jeden alebo dvaja poslanci," vyhlásil premiér a predseda ODS. "Žiadne väčšiny 101 alebo 102. Taká vláda nemá zmysel," dodal Nečas.


Karolína Peake zdôvodnila v utorok svoj odchod z Vecí verejných nesúhlasom so súčasnou deštruktívnou politikou strany. Definitívne sa rozhodla odísť, keď strana nedávno zámerne vyvolala "vládnu krízu z celkom nepochopiteľných dôvodov". Pridali sa k nej ďalší poslanci, ktorí s ňou chcú ísť do novej platformy. Pridali sa k nej aj minister dopravy Pavel Dobeš a minister pre miestny rozvoj Kamil Jankovský, tí ale nie sú poslanci. Peake má so svojimi spojencami ambíciu vládnuť s ODS a TOP 09.


Zatiaľ nie je isté, či si po ich odchode z Vecí verejných udrží vládna koalícia väčšinu. Poslanecký klub Vecí verejných sa zíde dnes popoludní a zistí sa, koľko ľudí v ňom vlastne zostalo. Poslanecký klub bude celú vec riešiť s rozvahou, uviedol predseda VV Radek John, ktorý chce aj naďalej obhajovať program strany spolu so záujmami voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok