Polícia popísala, ako a prečo zavraždili Ernesta Valka

TA3 SITA TASR
11.10.2017 10:43

Polícia a prokuratúra prehovorila o prípade Ernesta Valka, ktorý roky traumatizoval spoločnosť. Potvrdila, že zrejme nešlo o nájomnú vraždu ani čin s politickým pozadím, ale o obyčajnú lúpež, ktorú mali na svedomí dvaja muži. Svedka v prípade zastupuje Daniel Lipšic.

Na Valka si počkali

O prípade informovali generálny prokurátor Jaromír Čižnár, namestník GP Peter Šufliarsky a policajný šéf Tibor Gašpar. Šéf polície informoval o tom, ako sa vražda s najväčšou pravdepodobnosťou uskutočnila. V októbri 2010 sa dvaja muži rozhodli obohatiť tým, že vykradnú Valkov dom v Limbachu. Dopredu sa rozhodli, že budú lúpiť a hroziť osadenstvu domu násilím.

Sledovali Valkov dom, jeho každodenné zvyklosti a Jozef R. si zadovážil 9 mm zbraň typu Luger. Lupiči chceli použiť lesť a do niektorých častí domu umiestniť zapáchajúcu chemikáliu. Navonok dopre pripravený plán sa však nevyvinul podľa ich očakávaní.

Lupiči čakali na advokátov príchod a potom ako vošiel do domu, vnikli za ním. Jozef na Valka vystrelil a trafil ho do hrudníka, čo sa ukázalo ako smrteľné zranenie. Zdá sa ale, že vražda v pláne nebola a oboch zachvátila panika. Muži zbežne prehľadali dom, zrejme takmer nič neukradli a odišli preč. Počas úteku zahodili do blízkej vodnej nádrže pištoľ, ktorou Valka zastrelili.

Teórie o politickom pozadí sa nepotvrdili

Na veci podľa Šufliarskeho pracovali traja vyšetrovatelia a počas siedmich rokov nebolo trestné stíhanie ani raz prerušené. V utorok konečne došlo k obvineniu dvoch osôb - Jozefa R. z vraždy a ďalších vecí a Jaroslava K. len za zločin lúpeže. Ani jeden z nich nie je momentálne na slobode. Predbežný motív spáchania činu je majetkový - teda išlo o lúpež.

Čižnár dodal, že konšpiračné teórie o vražde na objednávku či o politickom motíve sa zatiaľ nepotvrdili. Podľa Šufliarskeho však pracujú aj na možnostiach, že za skutkom bolo viacero osôb. Počas vyšetrovania bolo uskutočnených 108 výsluchov svedkov a poškodených, vrátane politikov, 40 prehliadok tela a množstvo ďalších úkonov. 

Valka zastrelili v jeho vile v Limbachu v novembri 2010. Bol usmrtený jedným výstrelom z pištole. Strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc.

Lipšic chce odsúdenie vraha

Bývalý minister vnútra a v súčasnosti advokát Daniel Lipšic bude zastupovať kľúčového svedka vraždy a lúpežného prepadnutia. Informoval o tom Lipšic na svojom konte na Facebooku.

Uvedený svedok je spolupáchateľom lúpeže. Lipšic sa ho rozhodol zastupovať po konzultácii a so súhlasom najbližšej Valkovej rodiny. "Urobil som tak preto, lebo vražda Ernesta Valka takto môže byť vyšetrená a jeho vrah odsúdený," napísal Lipšic.


Svedok, ktorého bude Lipšic zastupovať, sa rozhodol spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní pre dohodu na nižšom treste vo veci, v ktorej je trestne stíhaný. Ďalším dôvodom bola obava o vlastný život.


Lipšic bol pred niekoľkými týždňami cez kolegu, ktorý vykonáva ex offo obhajobu v jednej trestnej veci, kontaktovaný obvineným, ktorý bol prítomný pri vražde Ernesta Valka. "Kontaktoval ma z dôvodu, že v septembri došlo k nedorozumeniu ohľadom ďalšieho postupu pri uzatváraní dohody o vine a treste, a preto bol rozhodnutý spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní ukončiť. Svoju ďalšiu spoluprácu podmienil tým, aby som ho v danej veci ako obvineného a následne pravdepodobne ako korunného svedka zastupoval," vysvetlil Lipšic.

Ako vypovedal svedok

Podľa výpovede svedka sa na jeseň 2010 dohodol so svojím komplicom na lúpeži v dome v Limbachu. Mal mu povedať, že majiteľ domu nosí pri sebe značnú sumu peňazí v hotovosti. Po niekoľkodňovom sledovaní domu došlo k lúpeži 8. novembra s cieľom získať hotovosť.


"Keďže páchatelia cez okenný rám aplikovali plyn zo štartovacej pištole, Ernest Valko otvoril pre dráždivosť plynu všetky dvere na terasu. Páchatelia išli dnu postupne a to cez rôzne vchody. Podľa výpovede obvineného, ktorý ma kontaktoval, po jeho príchode do domu zrazu zaznel jeden výstrel, avšak samotný stret jeho komplica s Ernestom Valkom nevidel. Ostatné podrobnosti priebehu skutku nebudem zverejňovať z dôvodu, aby nebolo ohrozené prebiehajúce vyšetrovanie,"
povedal Lipšic.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok