V Kalifornii vyhlásili stav katastrofy, požiare si vyžiadali ďalšie obete

TA3 TASR
11.10.2017 10:16

Sever Kalifornie stále čelí mohutným požiarom. Ničivý živel už pripravil o život najmenej 17 ľudí a vyše 100 ďalších je zranených. Úrady majú nahlásených viac ako 150 nezvestných osôb. Podľa polície ale môžu byť v poriadku a ide len o dôsledok chaosu, ktorý vznikol pri náhlej evakuácii.

Počet obetí zrejme stúpne

Podľa zdrojov amerického denníka The Washington Post je až okolo 180 osôb stále nezvestných a hrozí, že počet obetí stúpne.

Medzi obeťami je manželský pár z okresu Napa, ktorý vlani oslávil 75. výročie sobáša. Manžel bol vo veku 100 rokov a jeho manželka mala 98. Ďalšie straty na životoch hlásili úrady z okresov Sonoma a Mendocino.

Plamene taktiež zranili vyše 100 ľudí a zničili okolo 2000 budov a 45.000 hektárov pôdy. Do bezpečia evakuovali 20.000 civilistov.

Vyhlásili zákaz vychádzania

Podľa šéfa kalifornského rezortu lesníctva a požiarnej ochrany Kena Pimlotta bolo v tejto vinohradníckej oblasti aktívnych ešte 15 požiarov. Do boja s nimi bolo nasadených 400 hasičov, pomáha tiež ďalších 4000 záchranárov, dobrovoľníkov a vojakov.

Zákaz vychádzania vstúpil do platnosti v meste Santa Rosa, aby sa v tejto najviac postihnutej oblasti predišlo rabovaniu. Americký prezident Donald Trump podpísal vyhlásenie stavu katastrofy platné pre okresy sužované požiarmi. Týmto opatrením uvoľnil peniaze na pomocné a záchranné práce v okresoch Butte, Lake, Mendocino, Napa, Nevada, Sonoma a Yuba.

Meteorológovia predpovedali silný vietor. Hrozí preto, že dôjde k ďalšiemu šíreniu požiarov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok