O šéfovi polície nerozhodnú. Zaznieva kritika, priznal Pellegrini

TA3 SITA
22.8.2018 11:20

Vláda zatiaľ nerozhodne o návrhu na zmenu voľby policajného prezidenta z dieľne ministerky vnútra Denisy Sakovej. Premiér Peter Pellegrini pripustil, že cíti od odbornej verejnosti, že súčasný návrh nepovažujú za najšťastnejší.

Záväzok podľa premiéra platí

Ako po príchode na zasadnutie kabinetu uviedol predseda vlády Peter Pellegrini, okolo ohlasovaných zmien je stále veľa diskusie a z odborných kruhov zaznievajú kritické hlasy. "Naozaj sa vedie vážna odborná diskusia o tom, či zvoliť formu toho sedemročného obdobia a nejakým spôsobom zafixovania toho policajného prezidenta alebo aby to bolo nejakým spôsobom flexibilné, aby mal nový minister možnosť obklopiť sa ľuďmi, ktorým dôveruje," povedal premiér.

Podľa neho platí záväzok, že od 1. januára 2019 by mal byť šéf polície vyberaný novým spôsobom. To by podľa neho koalícia mala stihnúť, keďže parlament čakajú do konca roka ešte tri schôdze. "Chceme si nechať čas na diskusiu," dodal predseda vlády s tým, že cíti od odbornej verejnosti, že súčasný návrh nepovažujú za najšťastnejší.

Vo funkcii iba raz

Podľa súčasného znenia novely z Ministerstva vnútra SR by mal po novom policajného prezidenta menovať do funkcie minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie.

V prípade zámeru odvolať policajného prezidenta z funkcie bude musieť minister vnútra svoj návrh odôvodniť a následne ho bude musieť odobriť brannobezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru. V prípade schválenia novely zákona sa dotknú zmeny aj šéfa policajnej inšpekcie. Funkčné obdobie riaditeľa bude sedem rokov, pričom tá istá osoba môže byť do funkcie vymenovaná iba raz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok